VIDEO Izvještaj iz Kazahstana: "Ovdje je apokalipsa. Grad je u ruševinama"

Screenshot: BBC

NOVINAR BBC-ja izvijestio je iz Kazahstana o trenutnoj situaciji u gradu Almatiju, središtu nasilnih prosvjeda protiv vlasti.

Navodi kako najveći kazahstanski grad izgleda kao scena iz filma o apokalipsi. Tijekom vožnje gradom u petak rano ujutro, u zraku je još uvijek osjećao miris spaljenih vozila. Piše da je oko njega bilo malo prolaznika jer se ljudi boje izaći na ulice.

Vojska i policija blokirale su ključna mjesta u gradu. Kada je prišao vojnicima na glavnome trgu, vikali su na njega i njegove kolege te u zrak ispalili hice upozorenja.

Trg je progutao dim od granata

Abdujalil Abdurasulov kaže kako u Almati dolazi već godinama te da su ulice ovoga grada inače pune užurbanih građana, zelenila te mjesta koja nude jelo i piće. Sada su trgovine i banke opljačkane ili uništene.

Ogroman dio oštećenja nalazi se na području glavnog trga, na kojem su i počeli masovni prosvjedi. Napadnute su okolne zgrade u kojima se nalaze mediji, a izgorio je i ured gradonačelnika. Novinar piše kako je na trgu mrkli mrak jer ga je progutao crni dim.

Abdurasulov navodi kako u petak nije vidio nikakve znakove prosvjeda, ali je i dalje mogao čuti pucnjavu i eksplozije. Kada je tek stigao u grad, mislio je da je obavijen maglom, ali je kasnije shvatio da se vjerojatno radi o dimu granata.

"Da su upotrijebili silu na samom početku, do ovih nemira ne bi ni došlo"

Nekoliko stanovnika s kojima je razgovarao kazalo je kako su šokirani i ogorčeni. Nekima je bilo drago što su u grad stigle vojne snage iz Rusije i drugih susjednih zemalja; nadaju se da će se sada napokon smiriti situacija. Jedna žena mu je kazala da su vlasti trebale biti strože od samog početka.

"Da su upotrijebili silu na samom početku, do ovih nemira ne bi ni došlo. Možda su se brinule da će ih kritizirati zbog upotrebe oružja, ali sada vidite do čega je takav stav doveo", rekla je.

No neki građani su imali suosjećanja i za prosvjednike. Mnogi demonstranti dolaze iz ruralnih područja, gdje su plaće niske, a život težak.

"Razumijem zahtjeve prosvjednika", rekao je 22-godišnji kuhar.

"Vidimo da nam plaće ne rastu i da je većini stanovnika teško. Ali ovo se sada pretvorilo u pljačku i huliganizam, sada stradaju obični ljudi. To se mora zaustaviti", dodao je.

Nestašica hrane

Stanovnici Almatija se sada suočavaju s nestašicom hrane, a veliki supermarketi su zatvoreni. One trgovine koje su otvorene primaju samo gotovinu, no građani teško pronalaze mjesta gdje mogu podići novac. Nema interneta, telefoni ne rade kako treba, a čak i naručivanje taksija predstavlja određeni rizik.

U Kazahstanu do sada nije bilo prosvjeda ovakvih razmjera. Bilo je nemira i prije, ali uglavnom lokaliziranih. Niti jedan nije bio ovako nasilan te ni pri jednom nije napadnuta zračna luka.

Za sada se stvari smiruju i čini se da vlasti preuzimaju kontrolu nad situacijom, piše Abdurasulov. No boji se da će se nezadovoljstvo građana i dalje nastaviti, čak i ako se prosvjedi smire, te da bi se uskoro mogla pojaviti nova iskra koja bi potpalila sljedeće masovne demonstracije.

Pročitajte više