VIDEO Klečavci ogradili dio Trga za muškarce. "Ne možete unutra, to nije za žene"

Foto: Hana Kajari/Index

KLEČAVCI opet kleče na glavnom zagrebačkom trgu. Katolički fanatici, okupljeni u inicijativu koja se zove Muževni budite, i ove subote muževnost su pokušali postići - klečanjem. 

I ove subote na Trg su došli protuprosvjednici, koji su ležali unutar ograđenog prostora u kojem klečavci mole. Imaju transparente "Naša tijela, naš izbor", "Slobodan javni prostor za sve", "Patrijarhat ubija", "Homofobija nije religija"... U jednom trenutku došlo je do kraće svađe između klečavaca i protuprosvjednika, ali ih je policija brzo razdvojila.

Prosvjednici su fućkali i bubnjali.

UŽIVO Klečavci na trgu

Posted by Index Vijesti on Saturday, 3 February 2024

Voditelj klečavaca rekao je da danas posebno treba moliti za njihove goste, misleći time na protuprosvjednike, i pozvao je sve druge da se ne sukobljavaju s njima.

Svi koji nisu iz "moliteljskog kruga" su zamoljeni da izađu izvan njihove molitvene ograde. Na pitanje zašto građani koji ne mole ne mogu biti unutra, rekli su da su oni prostor rezervirali za molitvu. Na konstataciju kako je to javni prostor, jedna je žena, koja drži molitvenu ogradu, za 24sata rekla da samo muškarci mole unutra, da "tamo nije za žene". Ona moli, kaže, držeći ogradu.

Za što mole klečavci?

Iz Udruge Hrvatska za život na Facebooku su napisali da se moli za "domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce, da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane".

Uz Zagreb, krunicu će muškarci moliti, na vlastite nakane, i u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici i Zadru.

"Ovim putem upozoravamo molitelje da ne daju izjave za svjetovne medije koje će ionako izokrenuti, nego da na javnim mjestima molitve zagovaraju za naš narod i Crkvu. Ovaj miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo 'Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina'. Ograđujemo se i ovaj put od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obilježja ili sudjelovati kao predstavnici udruga, a ne kao pojedinci", stoji u najavi.

Pročitajte više