VIDEO Klečavci opet u Zagrebu. Pred njih stali protuprosvjednici, došao i Fred Matić

Foto: Index/Karlo Klasić

MOLITELJI su danas opet klečali i molili krunicu u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića. Riječ je o okupljanju ekstremnih katolika, njih nekoliko stotina, koji se okupljaju i dogovaraju kroz više udruga. No ovaj put ih je dočekao protuprosvjed u organizaciji Ženske mreže.

Live stream mogli ste pratiti na Indexu

Na protuprosvjedu se okupilo više desetaka građanki i građana koji su nosili transparente te skandirali: "Pobačaj u Ustav!" Na protuprosvjed je došao i europarlamentarac Predrag Fred Matić, poznat po zalaganju za ravnopravnost žena s muškarcima. Na glavnom zagrebačkom trgu je bila i policija, koja je osiguravala oba prosvjeda.

 

Protuprosvjednici iz Radničke fronte su u jednom trenutku stali pred klečavce te skinuli jakne i kapute kako bi pokazali bijele majice na kojima je pisalo: "Neću živjeti na koljenima."

Protuprosvjednici donijeli zastavu duginih boja do molitelja

Na transparentima protuprosvjednica piše: ''Prave žene nose transparente'', ''Patrijarhat ubija žene'', ''Moja pipica, moja slobodica'', ''Ni državu, ni boga blizu jajnika moga'', "Bez boga, bez gospodara", "Čednost u razmišljaju, ne odijevanju"...

Nekoliko protuprosvjednika se u jednom trenutku približilo klečavcima noseći zastavu duginih boja, nakon čega su ih odmah okružili redari. No sve je prošlo bez incidenta.

Protuprosvjednica: Ovo neće zaustaviti molitelje, tu je bilo i ustaških obilježja

“Ovo je već četvrta Tiha misa koju organiziramo. Htjeli smo upozoriti na poraznu statistiku o sigurnosti žena u društvu. Prošli mjesec imali smo 13 ruža za 13 žrtava femicida u Hrvatskoj prošle godine. Ovaj put smo imali i jednu bijelu ružu za jednu ženu koja je preživjela femicid, ali nije njezino dijete iako je ranije bilo postupanja u toj obitelji", rekla je za N1 jedna od organizatorica protuprosvjeda.

"Mislim da ovo neće zaustaviti molitelje, ali voljeli bismo čuti što kažu vladajući i gradske vlasti na one koji mole za protuustavna prava, a da ne kažemo da su tu bila i neka ustaška obilježja koja su protuzakonita. Zagovara se nešto retrogradno, ovaj skup je diskriminatoran, ali oni uredno dobivaju dozvolu za njega", dodala je.

Molili za "čednost u odijevanju" i "da muškarci postanu autoriteti u obitelji"

Na stranici Muževni budite je uoči današnjeg klečanja objavljen poziv sljedećeg sadržaja:

"Dana 4. veljače, na prvu subotu u mjesecu, u Zagrebu će se održati još jedna muška molitva krunice, na kojoj očekujemo odaziv muškaraca svih dobi.

Započet će u 8.30 na Trgu bana J. Jelačića, a molit će se na sljedeće nakane:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.
2. Za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.
3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.
4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.
5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.
6. Za duše u čistilištu.
7. Za osobne nakane."

Na protuprosvjed pozvala Ženska mreža

Ženska mreža Hrvatske za danas je najavila prosvjed protiv molitelja koji se redovito okupljaju na glavnom zagrebačkom trgu. Prosvjed Ženske mreže najavljen je za danas u 8:30 na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. 

"Zahtjev muškaraca koji će prosvjedovati na Trgu bana Jelačića za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski. Prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena je, sukladno pozitivnom zakonodavstvu, trebao biti zabranjen.

"Javnosti ćemo simboličnom akcijom pokazati da ne pristajemo ni na čije zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju. Ne priznajemo gospodare ni u privatnom ni u javnom životu! Ženska mreža Hrvatske inzistira na autonomiji žena i poštivanju međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava", poručili su jučer iz Ženske mreže.

Pročitajte više

 

Pročitajte više