Video: Masakr na vjenčanju u Turskoj: 45 mrtvih i šestero ranjenih

U BRUTALNOM napadu na svadbenu zabavu na jugoistoku Turske, četvorica maskiranih muškaraca pobila su 45 osoba, većina od kojih su bili žene i djeca.

Napad se dogodio jučer u selu Bilge, u turskoj provinciji Mardin, a kako se radi o području s većinskim kurdskim stanovništvom, isprva se mislilo kako se radi o terorističkom napadu, no ministar unutarnjih poslova Besir Atalay novinarima u Ankari kazao je kako to u ovom masakru nije bio slučaj, prenosi AFP.

"Nažalost 45 građana izgubilo je živote, a šestero je ranjeno", rekao je Atalay. Seljani navode kako je pucnjava vjerojatno povezana sa svađom između dvije obitelji, ili da se čak radi o krvnoj osveti.

Ubijali uglavnom žene i djecu

Svjedoci su isto tako kazali kako su vidjeli četvoricu maskiranih muškaraca kako dolaze iz četiri različita smjera te kako u jednom trenutku bacaju ručne bombe na mnoštvo okupljeno na seoskom trgu, odmah nakon vjerske propovijedi i ceremonije.

Napadači su nakon tog ulazili u kuće i nastavili svoj pokolj, a 19-godišnja djevojka, koja je preživjela njihov masakr, kazala je kako su ubojice okupljali žene i djecu u sobu jedne od kuća, da bi ih nakon tog zasuli kišom metaka.

Napadači su nakon krvavog čina uspjeli pobjeći s mjesta događaja u nepoznatom smjeru, a lov za njima vlastima je onemogućila loša vidljivost na području, izazvana jakom pješčanom olujom, koja se širila nekoliko kilometara u Tursku s područja Sirije.

Vojska zatvorila selo, pokrenuta opsežna potraga za napadačima

Turska vojska zatvorila je sve prilaze selu i pokrenula masovnu potragu za napadačima. Brojna vozila Hitne pomoći mrtve su prevozila iz sela u obližnji grad Mardin, dok ih je ožalošćena rodbina oplakivala ispred bolnice, a neki su se od tuge bacali na tlo.

U selu Bilge nalaze se 32-kućanstva i njegovi stanovnici svi su pripadali istom kurdskom klanu, koji je surađivao s turskom vojskom, protiv Kurdistanske radničke partije, koju službena Ankara smatra terorističkom organizacijom. Selo bi danas trebao posjetiti i turski premijer Recep Tayyip Erdogan, zajedno s ministrom pravosuđa.

B.V.
Foto: aljazeera.net

Pročitajte više