Video: Mesić po objavi DIP-ovih neslužbenih rezultata: Nema više straha od velike koalicije

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić, koji s Pantovčaka nadgleda prve neslužbene rezultate parlamentranih izbora, iste je prokomentirao odmah po njihovoj objavi.

Po objavi spomenutih rezultata, koji kažu da je s 8 posto obrađenih biračkih mjesta HDZ osvojio 63 mandata, a SDP samo 49 mandata, reagirao je predsjednik s tvrdnjom da su sada prestali strahovi da će biti velike koalicije, te da će jedna ili druga stranka stvoriti normalnu koaliciju.

"Sada mogu reći da su prestali strahovi da bi se morala sastavljati velika koalicija, jer vidim da imamo potencijalne kandidate za koaliciju, i u jednoj i drugoj stranci, dakle i HDZ-u i SDP-u.

Tko će imati više potencijala, to ćemo saznati možda noćas ili sutra, ali u svakom slučaju postoji šansa da dobijemo logičnu kolaciju i da dobijemo vladu koja će imati solidnu većinu u parlamentu." - kratko je komentirtao predsjednik Mesić.

Dosadašnje neslužbene rezultate i analize Mesić je pratio putem TV prijemnika na kojima je istovremeno pratio sva tri programa nacionalnih televizijskih postaja plus rezultate objavljene na internet stranicama Državnog izborbog povjerenstva.

S njime u društvu su njegovi savjetnici, najbliži suradnici i prijatelji poput Tomislava Antunovića, Tomislava Dragičevića, Aničića, Karla Žagara i Štefanija Balog, poznata po vođenju njegove predizborne kampanje.

Na pitanje je li očekivao rezultate koje je pokazao DIP u posljednjoj objavi, Mesić je kazao kako je "očekivao da će HDZ i SDP biti te stranke koje će uzeti najveći broj glasova te da će morati ići u veliku koaliciju". "Ali to bi štetilo koaliciji jer mi možemo računati na razvoj demokracije samo ako vlast ima jaku opoziciju", kazao je Mesić u izjavi za HTV.

"Sada smo sigurni da ćemo imati jaku opoziciju", dodao je. Na pitanje hoće li Sanaderu ponuditi mandat za premijera, predsjednik je kazao: "Svakako da će onaj, koji mi donese uvjerljiv dokaz da da ima većinu u Saboru, biti premijer".

Nakon Sanaderove izjave o tome da se čuo s Mesićem, iz ureda predsjednika potvrđuju kako se Sanader uistinu telefonski čuo s predsjednikom te kako su se suglasili da će Sanader dobiti mandat za sastavljanje Vlade, ali tek ako to potvrde izborni rezultati.

Tekst i foto: I.K.

Pročitajte više