Video - Mesić za Index: Moja generacija se besplatno školovala, zašto ne bi i ova?

STUDENTSKA revolucija širi se iz dana u dan. Blokada koja je započela na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zahvatila je u međuvremenu i Zadar, Rijeku, Split, Osijek, javljaju se studenti iz Dubrovnika, gotovo svi fakulteti pružaju potporu "Nezavisnoj studentskoj inicijativi", a uz njih su se svrstali i brojni profesori.

U ekskluzivnoj izjavi za VideoIndex studente koji se bore za besplatno školovanje podržao je i predsjednik Stjepan Mesić. "Studenti imaju svako pravo tražiti jeftino ili besplatno školovanje", rekao nam je Mesić te dodao kako je on pripadnik generacije koja se besplatno školovala stoga nema nikakvo pravo biti protiv onih koji zahtijevaju iste takve uvjete.

Mesićeva potpora studentima zasigurno se neće svidjeti ministru obrazovanja Draganu Primorcu, koji se tek danas, tijekom četvrtog dana prosvjeda, oglasio sa službenim stavom Ministarstva o vjerojatno najvećem studentskom pokretu na ovim prostorima još od Hrvatskog proljeća. Prilično neuvjerljivo zazvučao je Primorčev argument kako se dosad nije oglašavao jer se nije želio miješati u autonomiju sveučilišta. Primijetio je to i saborski zastupnik Dragutin Lesar, koji je na svom blogu napisao da "država u kojoj ministar obrazovanja daje takve izjave nije u banani već u govnima iznad glave".

Pola milijarde kuna za besplatno školovanje

Iako je Primorac na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu Aleksom Bjelišem kazao kako se politika nema pravo miješati u obrazovni sustav, ipak je sa svoje ministarske i stranačke pozicije poručio Fakultetima koji su se sa studentima solidarizirali da im vrate školarine, jer "one nisu dio državnog proračuna". No, bivši ministar obrazovanja Gvozden Flego tvrdi kako Fakulteti od Ministarstva ne dobivaju dovoljno novca, zbog čega su prisiljeni ubirati školarine te dodao kako bi besplatno obrazovanje za sve studente državu koštalo dodatnih pola milijarde kuna, odnosno tek 14 posto više nego što se u školstvo ulaže sada.

Na Primorčevu je konferenciju za novinare posebno oštro reagirao profesor Filozofskog fakulteta Borislav Mikulić, koji je poručio da "Ministarstvo i ministar traže žrtvenog jarca". Mikulić je poručio kako se Primorac koristi autoritarnošću svoje pozicije kako bi svalio krivicu na fakultete i sveučilišta iako ni on ni njegov prethodnik nisu ništa poduzeli po pitanju školarina. "Argument da školarine nisu dio državnog proračuna i da država s njima nema nikakve veze je potpuno lažan jer je država osnivač i vlasnik sveučilišta i ona mora regulirati školarine", dodao je Mikulić te optužio Primorca da laže zbog izjave kako su "on i Sanader još prije pet godina tražili besplatno školovanje".

Primorac puno pričao, a o njihovim zahtjevima ni riječi

Studenti su u međuvremenu nastavili s blokadom predavanja u kojoj će, kako kažu, ustrajati sve dok njihovi zahtjevi ne dobiju zeleno svjetlo, a sindikatima su danas uzvratili za potporu koja im je dana na samom početku prosvjeda. "Marširat ćemo s vama prema Markovom trgu", kazala je na konferenciji za novinare sindikalnih čelnika u Studentskom centru jedna od predstavnica "Nezavisne studentske inicijative", koja organizira prosvjede na fakultetima diljem Hrvatske. Organizatori prosvjeda i dalje inzistiraju na svojoj anonimnosti, jer tvrde da su ideje i ciljevi važnije od imena pa nikoga ne žele stavljati u prvi plan, niti prisvajati zasluge.

Na večerašnjem plenumu Filozofskog fakulteta, koji je trajao gotovo tri sata, jednoglasno je odlučeno da se blokada nastavlja, rekao je za Index jedan od organizatora studentskog prosvjeda, ali ostale odluke plenuma nije mogao iznositi u javnost jer je odlučeno da će one biti objavljene tek na sutrašnjoj konferenciji za novinare.

Na službenom su blogu objavili da "što se tiče neslužbenog poziva na razgovor s Ministarstvom, stav je plenuma da ne idemo ni na kakve pregovore, ne tražimo nikakve pregovore; zahtjev je dovoljno jednostavan i jasan. Ne odgovaramo na neslužbene, poluslužbene i slične pozive ni prijedloge. Podsjeća se na stav plenuma da nema tradicionalnih pregovarača ni pregovaranja." Primorac je, primijetili su, izbjegao odgovoriti na njihove zahtjeve pokraj svega što je ispričao na presici.

Klinci na vlasti, a hodnici blistaju

Na samom su plenumu, kako smo se mogli uvjeriti na Filozofskom fakultetu, koji mogu posjetiti i građani, "uključujući i građanina Primorca", pozvali su sve studente da "ostanu trijezni" i to u svakom pogledu, jer prava borba tek slijedi i više ne moraju trošiti vrijeme na fizičku blokadu nastave, jer imaju službeni pristanak Fakulteta, još jedno određeno vrijeme.

Stanje na fakultetu i na kraju četvrtog dana okupacije - čisti hodnici, bez limenki od piva i opušaka na podu, ostavlja dojam da se ova "klinčurdija" pokazala dobrim gospodarom kuće koju poštuju, kao i da poznaju osjećaj odgovornosti. Štoviše, kućni je red izglasan jednoglasno, primjerice, čišćenje fakulteta u 6 sati ujutro, a studentima su omogućili čak i spavanje u dvije dvorane fakulteta. 

Vještina moderatora prilikom davanja riječi, zadržavanje dostojanstva, demokratičnosti, ali i smislenosti sadržaja izgovorenog u raspravi na plenumu prijeko je potrebna lekcija koju bi trebala pohađati većina hrvatskih saborskih zastupnika, počevši od predsjednika Sabora Luke Bebića. Sve u svemu, razina organizacije ove pobune premašuje "standarde" iskazivanja bunta u zadnjem desetljeću do dva, a dodatno se i radi na njoj, na civiliziran način.

Upozoravaju da e-mail adresa grupe zadužene za kreiranje i prikupljanje potpisa za peticiju na području Hrvatske glasi: peticija_slobodnifilozofski@googlegroups.com, a navode i da će u peticiju biti uvrštena četvrta točka odluke Fakultetskog vijeća: da se svi zakoni koji se odnose na znanost i visoko obrazovanje prije upućivanja u saborsku proceduru daju na očitovanje svim znanstvenim i visokoobrazovnim institucijama.

Poruke pobunjenih studenata i zaključke s njihovih plenuma možete pročitati na njihovom službenom blogu na Blogeru.

Ana Benačić, Petar Vidov
Foto: Miroslav Kiš, Ranko Šuvar / CROPIX
Video: Tomislav Brđanović

Pročitajte više