VIDEO Milijun plastičnih cipela zatrpalo nenaseljene australske "rajske" otoke

Screenshot: YouTube/IMAS

PREMA najnovijem istraživanju, gotovo milijun plastičnih cipela, većinom japanki, i više od 370.000 četkica za zube nađeno je na obalama udaljenih Kokosovih otoka koji se nalaze u istočnom dijelu Indijskog oceana, javlja CNN.

Rezultati studije objavljene ovog četvrtka u časopisu Scientific Reports pokazali su da se na ovom australskom teritoriju nagomilalo 238 tona plastike, unatoč tome što tamo živi samo 500 ljudi.

"Posljednji australski netaknuti raj"

Skupina od 27 otoka uglavnom je nenaseljena, a turistima se predstavlja kao "posljednji australski netaknuti raj".

"Veliki dio smeća bio je potrošačka roba za jednokratnu uporabu poput čepova za boce, slamki, japanki i sandale", izjavila je autorica istraživanja, ekologinja Jennifer Lavers sa sveučilišta University of Tasmania (UTAS).

"Naši oceani zagađeni su plastičnim otpadom, a udaljeni otoci odličan su primjer toga koliko takvog otpada kruži našim planetom. Naime, takvi otoci su poput kanarinaca u rudniku ugljena koji upozoravaju na razine zagađenja i vrijeme je da poslušamo njihova upozorenja", dodala je.

Plastični otpad prijeti svim životnim vrstama

Koautorica studije, ekologinja Annett Finger sa sveučilišta Victoria, procjenjuje kako je samo 2010. godine 12,7 milijuna tona plastike došlo u svjetske oceane.

"Plastični otpad prijeti svim životnim vrstama. Jedino održivo rješenje je smanjenje proizvodnje i potrošnje plastike uz poboljšano upravljanje otpadom", rekla je Finger.

Pročitajte više