VIDEO Mladež vladajuće stranke Burundija pjesmom poziva na ubojstva i silovanje

Screenshot: YouTube
 
UN je osudio vladajuću stranku u Burundiju zbog "kampanje terorizma" nakon što je na internetu objavljena snimka stranačke mladeži kako pjesmom prijeti ubojstvima i silovanjem, piše Guardian.

"Oplodi neprijatelje da rađaju Imbonerakure"
 
Više od 100 muškaraca na snimci pjeva: "Oplodi neprijatelje tako da rađaju Imbonerakure" i "oni moraju umrijeti".
 
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein izjavio je: "Groteskne pjesme o silovanju koje pjevaju mladići Imbonerakure duboko su zabrinjavajuće, osobito zato što potvrđuju priče izbjeglica iz države".
 
Od početka sukoba silovali stotine žena i djevojčica i pobili skoro 2000 civila
 
Ime Imbonerakure znači "oni koji vide izdaleka" na lokalnom Rundi jeziku. Moć skupine je narasla od početka krize prije dvije godine kada se predsjednik Pierre Nkurunziza po treći puta kandidirao, što je dovelo do prosvjeda opozicije koja smatra da je predsjednik novom kandidaturom prekršio državni ustav.
 
 
Opozicija u Burundiju izjavila je da su od početka sukoba 2015. stotine žena i djevojčica silovali pripadnici vladajuće stranke CNDD-FDD.
 
Više od 400 000 ljudi pobjeglo je iz Burundija od početka sukoba, a UN procjenjuje da ih je 500 ubijeno. Međutim, nevladine organizacije tvrde da se ubojstva nisu prijavljivala te da bi stvarni broj mogao biti četiri puta veći.

Pročitajte više