VIDEO Mladi crnac zapucao na policajce u Chicagu, oni ispalili 96 metaka na njega

Screenshot: YouTube

Četiri policajca iz Chicaga pucala su na osumnjičenika gotovo 100 puta u manje od minute nakon što je muškarac otvorio vatru na njih tijekom zaustavljanja u prometu prošlog mjeseca, prema izvješću Gradskog ureda za civilni nadzor, objavljenom jučer.

Iako prvotno izvješće Civilnog ureda za policijsku odgovornost nije dalo nikakve zaključke o ponašanju policajaca, ovaj incident će vjerojatno potaknuti novu raspravu o uporabi sile policijskih snaga i rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama.

Incident se dogodio 21. ožujka kada je policija zaustavila Afroamerikanca Dextera Reeda (26) zbog sumnje da nije vezao sigurnosni pojas. Reed se oglušio na naredbe policajaca da otvori vrata automobila i da ne diže prozor, a zatim je zapucao prema njima ranivši u zapešće jednog od policajaca.

Upozoravamo vas da bi snimka za dio čitatelja mogla biti uznemirujuća.

Gradonačelnik: Shrvan sam što vidim mladog crnca kako gubi život

Četiri su policajca uzvratila vatru, a prema izvješću, pucali su 96 puta u razdoblju od 41 sekunde. Reed je proglašen mrtvim u bolnici. Odbor, koji pregledava svaku policijsku pucnjavu u Chicagu, objavio je snimku policijske kamere zajedno sa svojim izvješćem.

"Čini se da pregled videozapisa i početnih izvješća potvrđuje da je Reed prvi pucao, pogodivši policajca, a četiri su policajca uzvratila vatru. Dostupni preliminarni dokazi također potvrđuju da su policajci uzvratili vatru otprilike 96 puta u razdoblju od 41 sekunde, uključujući nakon što je Reed je izašao iz vozila i pao na tlo", stoji u izvješću.

Gradonačelnik Chicaga Brandon Johnson žalio je zbog gubitka još jednog Afroamerikanca tijekom susreta s policijom, ali se suzdržao od osude, rekavši da je objavljivanje videa pokušaj da se osigura transparentnost istrage.

"Kao gradonačelnik i kao otac koji podiže obitelj, uključujući dva crna dječaka na zapadnoj strani Chicaga, osobno sam shrvan što vidim još jednog mladog crnca kako gubi život tijekom interakcije s policijom," rekao je Johnson.

Pročitajte više