VIDEO Molitelji opet izlaze pred bolnice, don Damir Stojić: "Nalazimo se u novom ratu"

Screenshot: Facebook

U NEDJELJU navečer u zagrebačkoj Kinoteci održana je promocija knjige "40 dana za život", koja je povezana s istoimenom inicijativom.

Naime, autori knjige su dva Amerikanca, David Bereit i Shawn Carney, koji su pokrenuli inicijativu "40 dana za život", prepoznatljivu po ljudima koji se ispred bolnica mole protiv pobačaja.

Promocija knjige se najavljivala danima na Facebook profilu inicijative, a knjigu su predstavili don Damir Stojić i Anto Čaljkušić.

Na samom početku predstavljanja knjige voditeljica programa dala je jedan primjer iz knjige, o jednoj Amerikanki koja je molila za život ispred bolnice i kojoj je jedan čovjek dobacio zašto ne ide spašavati djecu u Iraku umjesto da moli ispred bolnice.

Djevojka iz priče u knjizi je bila potresena, ali je zaključila kako za djecu u Iraku ne može napraviti ništa, dok molitvom možda može spasiti djecu od pobačaja. Voditeljica programa iz te je priče izvukla pouku za sve koji će moliti pred bolnicama da se ne trebaju obazirati na to što im se dobacuje i kako je najlakše razmišljati o nečemu što treba učiniti negdje tamo, ali kako ih "Bog treba ovdje i sada".

"Nalazimo se u novom ratu"
 
Potom je riječ preuzeo don Damir Stojić koji je poručio okupljenima da su u ratu.

"Mi nismo svjesni koliko je molitva snažna. Sami smo svjesni medijskih kampanja kada je inicijativa počela, a za mene je to dokaz koliko je molitva snažna. Često nam nevjernici kažu: 'Šuti, zabij se negdje tamo i moli'. I onda su se zaprepastili kada smo to napravili, počeli smo moliti. Sami možemo vidjeti kakva je njihova reakcija i to je dokaz koliko je molitva moćna", započeo je Stojić, a onda je počeo govoriti o molitvi u Domovinskom ratu.


"Svi se sjećamo Domovinskog rata, nešto vrlo čudesno, ne znam je li se to ikada dogodilo u povijesti kršćanstva, da su branitelji išli u obranu i molili krunicu. Ja sam uvjeren da smo molitvom dobili rat i obranili našu hrvatsku domovinu. Ja često govorim i ponavljam da se nalazimo u novom ratu. Znam da ne volite slušati o ratu, ali moram to reći, i sveti Pavao je to govorio. Borba za život. Mi ćemo ovo tek pobijediti molitvom", rekao je Stojić.

Stojićeve preporuke

Potom je rekao kako je on izabrao tri svjedočanstva iz knjige koja je odlučio podijeliti s okupljenima, a nakon njih je poručio muškarcima da moraju biti u prvim redovima bojišnice u kampanji "40 dana za život".

“Kad god se dogodi jedan pobačaj, iza njega najčešće stoji jedan muškarac, momak, muž, otac koji nije izvršio svoju ulogu. Mi smo prvi odgovorni za život, mi smo oni koji moramo štititi one najslabije i najranjivije, one koji imaju pravo na život, i naše sestre i majke", rekao je Stojić.

Potom je dao tri preporuke, od kojih je prva bila da je molitva boj.

"Mi se nalazimo u ratnom stanju, ja ga nisam proglasio, ali sam tu da se opredijelim za stranu. Nisam ratoboran, ali rat se događa. To kažu katekizam i sveti Pavao. Preporuka broj dva je da smo mi pobjednici tog rata. Ako dolaziš moliti ispred bolnice, a nisi uvjeren da si pobijedio, nemoj dolaziti. Samo smetaš. Tu bi se nadovezao na jedan židovski obred. Židovi bi prije bitke molili zahvalnu molitvu za pobjedu za koju znaju da će je postići u borbi. Zamislite tu molitvu, zahvaljujete za pobjedu za koju znate da ćete je dobiti. Zašto su to radili? Jer su vjerovali", rekao je Stojić i prešao na zadnju preporuku.


"Treća preporuka je ustrajnost. Citirat ću Churchilla, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je Engleska bila na rubu pada, imao jedan od najkraćih govora, a ja ću dati sažetak tog govora. U smislu borbe i rata protiv nacista htio je ohrabriti narod da ne odustaje. Znate što je on rekao?  Nikada, nikada, nikada, nikada, nikada ne odustajte", rekao je Stojić.

Inicijativa najavila novu kampanju

Nova kampanja inicijative trajat će od 27. rujna do 5. listopada, a iz inicijative su na svojoj web stranici najavili najveću kampanju na svjetskoj razini, kao i na razini Hrvatske, u koju se uključilo 27 gradova.

"Novost ove kampanje je i jedna nova razina promidžbe, kojom ćemo na nov i zanimljiv način što više ljudi u svim gradovima sudionicima osvijestiti o problemu pobačaja i ljepoti života", rekao je Ante Čaljkušić, nacionalni voditelj inicijative, pa nam preostaje vidjeti što ćemo osim moljenja pred bolnicama vidjeti ove godine.

Pročitajte više