VIDEO Zašto policija nije prijavila Thompsona u Slunju? Objašnjenje je urnebesno

Foto: Pixsell/Matija Habljak

BROJNE baklje bengalke i neizostavan ustaški pozdrav "Za dom spremni" i ove su godine obilježili koncert Marka Perkovića Thompsona, koji je za Dan pobjede održan u Slunju.

Podnesene tri prekršajne prijave

Za više od stotinu zapaljenih bengalki koje se vide i na snimkama koncerta, policija je napisala ukupno jednu prekršajnu prijavu zbog korištenja pirotehnike.


Druga prekršajna prijava podnesena je zbog isticanja ustaških simbola, iako se na svakoj snimci koncerta vidi da sve pršti od natpisa "Za dom spremni" i ustaških oznaka. Policija je procijenila da je i tu dovoljna jedna prekršajna prijava.

Treća prekršajna prijava podnesena je zbog nenošenja osobne iskaznice. Potvrdila nam je to i karlovačka policija.

"Taj dan su podnesene tri prekršajne prijave, dvije su protiv narušavanja javnog reda i mira, a treća je zbog prekršaja Zakona o osobnoj iskaznici. Promet je za vrijeme koncerta protekao bez zastoja, bilo je malo otežano zbog velikog broja posjetitelja, no sve je prošlo u redu u prometu", rečeno je za Index iz karlovačke policije.

"Za dom spremni"

Na snimci koncerta se na početku pjesme "Bojna Čavoglave" čuje uzvik "Za dom spremni", koji je kažnjiv po zakonu. Jasno i glasno se čuje kako cijeli pozdrav "Za dom spremni" viče i sam Marko Perković Thompson. No, policija će, kako se čini, o tome odlučivati naknadno.

"Cijelo javno okupljanje je audio i video snimano i fotografirano. Pregledom tih snimki utvrdit će se je li osim nabrojanih prekršaja bio još koji. Za sada je teško reći kad bi se to moglo znati, policija radi na tome", rečeno je iz policije.

Kažnjivo je samo u određenom kontekstu


Uzvik se jasno čuje na snimci na početku pjesme. Je li uzvik "Za dom spremni" kao takav kažnjiv po zakonu? 

"Ovisi u kojem je kontekstu, odnosno, na koji način i da li je to sastavni dio pjesme, da li je to uzvik kojim se remeti javni red i mir tako da...", rečeno je za Index iz karlovačke policije.

Postavlja se pitanje, je li razlika ako je uzvik "Za dom spremni" izrečen u javnosti bez koncerta ili, kako se to moglo čuti na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Slunju u subotu, kao dio pjesme na koncertu? Na to je pitanje odgovor iz policije bio nešto kompleksniji: "To teško mogu odgovoriti."

Čini se da, ako je "Za dom spremni" uzviknuto kako bi uznemirilo ljude, onda je kažnjivo. Ali ako se čuo na koncertu Marka Perkovića Thompsona, onda je to dio pjesme koji nije kažnjiv. "Da, to bi tako trebalo biti", potvrđeno nam je iz karlovačke policije.

Moguće nove prijave zbog koncerta

Iz policije je poručeno i kako će, utvrdi li se da postoje elementi prekršaja, biti podnesena prekršajna prijava protiv počinitelja.

Podsjetimo, Marko Perković Thompson je zbog uzvika "Za dom spremni" u Kninu prošle godine u početku pjesme "Bojna Čavoglave" bio prekršajno prijavljen i dobio je novčanu kaznu. 

Pročitajte više