VIDEO Najjača oluja ovog ljeta pogodila Dalmaciju: Uništeni brojni auti, kuće...

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL, Goran Kovacic/PIXSELL

NEVRIJEME s jakim udarima vjetra pogodilo je u noći s petka na subotu splitsko područje i Dalmaciju te izazvalo rušenje stabala na kopnu i nasukavanje plovila na moru.

Jaki udari vjetra između 22 i 24 sata dostizali su brzinu i od 40 čvorova, što je na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su Hini u Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca, ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta stabla su padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.

Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali i električni stupovi, a na trogirskom je području privremeno nestajalo i struje.

 

Stotine poziva

Nakon što je olujno nevrijeme protutnjalo Splitom i okolicom, Centar 112 je primio brojne pozive građana koji su dojavljivali o padanju stabala na cestu, a neki ljudi su čak ostali zarobljeni u liftu jer je u pojedinim dijelovima grada nakratko nestalo struje.

Neki objekti su ostali bez krova, a pozivi su stizali iz Splita, Solina, Kaštela... Trenutno najviše posla imaju vatrogasci, javlja Slobodna Dalmacija.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Split kažu nam da trenutno imaju puno intervencija, a građani i dalje zovu. Navode da su grane i stabla padali po automobilima. Trenutno nemaju podataka o ozlijeđenima, ali brojne akcije su u tijeku i više informacija će se znati kasnije.

"Imamo puno poziva, samo na splitskom području imamo dojave o pet havarija, a na cijelom Jadranu možda i 20. Ali ne mogu vam davati sada informacije jer smo zatrpani pozivima", rekao je dežurni u Lučkoj kapetaniji Split.

Od nautičara u svega nekoliko sati zaprimljeno više od 140 poziva u pomoć

Niz pomorskih nesreća i nezgoda od Istre do Brača zabilježila je u petak navečer Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koja je u svega nekoliko sati zaprimila preko 140 poziva od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Najzahtjevnija i najpogibeljnija nesreća dogodila se u Mljetskom arhipelagu, gdje je u subotu oko 1.20 sati voditelj osam-metarske brodice, na kojoj su bile još tri osobe, zatražio pomoć nakon što je brodica udarila u nešto neodređeno i počela ubrzano tonuti.

Brodolomci su pronađeni nakon malo više od sata te ih je dvoje ukrcano na brod ''Nona Ana'' dubrovačke Lučke kapetanije, a drugo dvoje spasila je posada privatne brodice koja se također odazvala pozivu u pomoć. Jednoj spašenoj osobi u toj je nesreći slomljena ruka.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u subotu da službenici nadležnih kapetanija još obavljaju preglede plovila oštećenih tijekom nevremena i prikupljaju podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda.

U Slatinama pao s broda

Sinoć oko 22.37 sati muškarac je u Slatinama pao s broda u more. Spašen je dvadesetak minuta kasnije, nakon čega su vatrogasci DVD-a Slatine krenuli spasiti brod, javlja Dalmacija Danas.

Pročitajte više