VIDEO Nakon sjednice GSV-a održana presica. Sever: Inflacija ne utječe jednako na sve

Foto: Index

NA SJEDNICI Gospodarsko-socijalnog vijeća govorilo se o energetskoj politici (REPowerEU) i mjerama za ublažavanje inflatornih pritisaka na razini Europske unije. Nakon sjednice je održana konferencija za novinare.

Sjednici je nazočio i premijer Andrej Plenković. Tijekom konferencije medijima su se obratili ministar Davor Filipović, Ivan Mišetić i predstavnik sindikata Krešimir Sever. Ključne dvije točke su osvrt na energetsku politiku i inflacija. 

U vezi s REPowerEU-om ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je riječ o planu koji je napravljen na razini Europske unije kako bi se napravio odmak od ruskih fosilnih goriva.

"U okviru tog plana naglasak se stavlja na diverzifikaciju opskrbe, štednju i ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije. Kada je riječ o diverzifikaciji opskrbe posebno se apostrofira uloga Hrvatske u srednjoročnom razdoblju. U tom kontekstu želimo se pozicionirati kao važan energetski čimbenik u ovom dijelu Europe. Želimo osnažiti naše energetske kapacitete pa ćemo tako udvostručiti kapacitete LNG-a na Krku, ojačat ćemo plinovodnu mrežu PLINACRO-a tako da možemo opskrbljivati i Sloveniju, i Mađarsku, ali i BiH. Ići ćemo u investiciju gdje će se uduplati kapaciteti Janafa, koji već s postojećim kapacitetima može zadovoljiti sve mađarske potrebe", rekao je Filipović.

"Ne možemo utjecati na cijene energenata u Europi i na svjetskim tržištima, ali ćemo napraviti sve da pomognemo našim građanima", rekao je Filipović. 

Zapunjenost skladišta Okoli plinom trenutno 38 posto, do kraja kolovoza na 90 posto

U kontekstu mjera štednje na razini EU, na sastanku GSV-a razgovaralo se i o uspostavi zajedničke dobrovoljne platforme za nabavu plina na razini cijele EU pri čemu će Hrvatska "pratiti dogovor na europskoj razini".

"Kad nastupite zajednički, sa svim državama članicama EU, pregovaračka je pozicija povoljnija i može se postići jeftinija cijena plina", rekao je Filipović.

Naveo je da je trenutna zapunjenost skladišta Okoli plinom 38 posto te dodao da predstavnici HEP-a, koji operativno vode taj postupak, "svaki dan sugeriraju da će zapunjenost biti onakva kakva je određena kriznim planom, odnosno da će do 1. listopada biti na razni od 90 posto".

Mišetić: Agilna prilagodljivost

Dopredsjednik GSV-a iz reda poslodavaca Ivan Mišetić, referirajući se na REPowerEU, rekao je da svaki razuman gospodarstvenik već čini ono što je na listi scenarija koje je Europska komisija radila - od štednje, diverzifikacije izvora energije pa do poslovnih scenarija za predstojeće razdoblje.

"Izvjesno je da ništa nije sigurno. Termin koji smo danas iznjedrili je agilna prilagodljivost i to je zapravo nešto što nas trajno čeka u budućnosti, da moramo biti pripravni zajedno djelovati na znakove krize", rekao je.

A pozicija Hrvatske i mogući udio u opskrbi srednje Europe energentima u ovom trenutku je "jedan dio koji nam omogućava da nešto lagodnije idemo u jesen od drugih" no, naglasio je, to ne znači da nećemo morati dijeliti sudbinu ostalog dijela EU".

HUP je u dobroj mjeri zadovoljan onim što je danas rečeno na sastanku kad je u pitanju REPowerEU u pitanju, posebice oko prognoza vezanih uz dostupnost energije, istaknuo je.

"Cijena je nešto drugo, na nju ne možemo utjecati, ali kao odgovorni i razumni poslodavci pokušat ćemo sve da taj dio rizika podijelimo - dijelom s dobavljačima, dijelom s potrošačima i dijelom na uštrb vlastitog profita", rekao je.

Sever: Inflacija udara najgore upravo na one s najmanjim primanjima

Sever je govorio o inflaciji i poskupljenjima. "Mogli smo čuti da vlada radi na tome i promišlja o mjerama. Činjenica je da vrijeme brzo teče, mjere pokazuju rezultate, ali ne u dovoljnoj mjeri", rekao je Sever. 

"Činjenica je da su neki svoje cijene dizali i prije nego što su došla poskupljenja. Inflacija nema jednak utjecaj na sve, nema jednak utjecaj na siromašne i na bogate. Činjenica je da ova inflacija udara najgore na upravo one s najmanjim primanjima", rekao je. 

Uskoro opširnije

Pročitajte više