Video: Naoružan do zuba ubio osmero ljudi u staračkom domu u SAD-u

TRAGIČAN zbroj jučerašnjeg suludog pohoda naoružanog napadača na starački dom u Carthagei u Sjevernoj Carolini kaže da je ubijeno sedam pacijenata i djelatnika doma te ranjeno troje ljudi.

Napadač, 45-godišnji Robert Stuart, je ušao u starački dom, prolazio kroz sobe i nasumce pucao na ljude. U svome napadu ranio je i policajca koji ga je pokušao zaustaviti u suludom napadu, a vlasti tvrde kako bi broj ozlijeđenih i mrtvih bio i veći da se nije s njim sukobio, pišu američki mediji.

Obitelji objavio da ima rak i da kreće na put

Stuart nije bio niti pacijent, a niti zaposlenik u staračkom domu. Premda nitko od službenih osoba još nije progovorio o motivu napada, Stuartova bivša supruga izjavila je kako se posljednjih dana nije javljao nikome od obitelji te im je objavio da ima rak i priprema se za dugačak put.

Sue Griffin je rekla da je 15 godina bila s njim u braku koji je trajao do 2001. godine, a iako od rastave nisu razgovarali, Stuart je prošlog tjedna preko njezinog sina, majke, sestre i bake pokušao s njom stupiti u kontakt. Napadač je davno bio slikar, a supruga kaže i da ne zna na koji je način bio povezan sa staračkim domom koji je napao.

Pokazivao sklonosti nasilju

"S vremena na vrijeme pokazivao je neke sklonosti nasilju", rekla je bivša supruga. Krvavi pohod je završio kada je 25-godišnji policajac Justin Garner ranio Stuarta. Policajac je ranjen u nogu, jedna ozlijeđena osoba je hospitalizirana u bolnici blizu Pinehursta, a Stuart je odveden u pritvor.

Žrtve su stanovnici mjesta Pinlake u kojem se nalazi starački dom: Tesie Garner, Lillian Dunn, Jessie Musser, Bessie Hendrick, John Goldston,  Margaret Johnson, Louise Decker, svi u dobi od 78 do 98 godina. U napadu je ubijen i 39-godišnji Jerry Avent koji je u domu radio kao medicinski brat.

Naoružan do zuba

Nakon napada je zatvoren starački dom u kojemu se nalaze i oboljeli od Alzheimerove bolesti te su štićenici smješteni na sigurno mjesto. Štičenica doma Ellery Chishole je nekoliko trenutaka nakon što je napadač ušao u njezinu sobu i njezinom sustanaru uperio pištolj u glavu, nazvala svoju kćer Beverly McNeill. "Ovdje pucaju, ovdje pucaju", preko telefona je starica rekla svojoj 14-godišnjoj unuci Taviji.

Na sreću, u njezinoj sobi napadač nije pucao, nego je iz nje izašao i nastavio ubijati ljude po hodniku. Stuart je u dom došao dobro naoružan pištoljem i puškom, a policija je kasnije u njegovu automobilu pronašla  još oružja. Carthage je maleni grad sa 1800 stanovnika u Sjevernoj Carolini.

I.Kri.
Foto: WRAL TV
Video: YouTube

Pročitajte više