VIDEO Nepalka dijelila cvijeće ženama. "Presretna sam, ponosna i sigurna u Hrvatskoj"

Žene koje su danas oko podneva šetale zagrebačkim Trgom bana Jelačića mogle su dobiti tulipan ili karanfil, a dijelili su ih naši novi sugrađani: Nepalci i poneki Indijac. Pod "konjem" prolaznici su zastajali i slikali se s mnoštvom crvenih i bijelih balona na kojima je pisalo "Snaga budućnosti".

Radilo se o akciji agencije za zapošljavanje Snaga budućnosti koja od 2017. godine pomaže hrvatskim poslodavcima da zaposle strane radnike, a posljednjih se par godina orijentirala i na daleke zemlje. "Htjeli smo malo razbiti te predrasude i usrećiti žene u Zagrebu na ovaj dan", objasnila nam je Draženka Raspudić iz agencije.

"Nadamo se da će biti još ovakvih akcija"

Na pitanje jesu li se njihovi radnici u Zagrebu susreli s negativnim iskustvima, ili čak nasilnim incidentima, Raspudić kaže da jesu. "Upravo zato i jesmo ovdje. Ovo su sve divni ljudi koji su ovdje došli da rade i da zarade, da prehrane svoju obitelj", kaže.

U Hrvatsku su doveli mnogo stranih radnika, najprije iz Mađarske, a posljednjih pet godina i iz Nepala, Filipina, Indije te Bangladeša. "Najviše se bave građevinom, no imamo ih u svim branšama, i u poljoprivredi, skladištima te hotelijerstvu", kaže.

Dodaje da im je ovo prva takva akcija, no da ih u budućnosti planiraju više. "Mi se stalno družimo s našim radnicima, posjećujemo ih na poslu i trudimo se biti u kontaktu s njima. Kažu nam da su jako zadovoljni", rekla je Raspudić.

Prolaznica: "Drago mi je da dolaze, nama fali radnika"

Zadovoljne su bile i prolaznice koje su dobile cvijeće, barem one s kojima je Index razgovarao. "Jako mi je drago, ovo je lijepa gesta", rekla nam je jedna. "Da, jako sam zadovoljna, popravilo mi je dan", kazala je druga.

Na pitanje je li joj drago da u ovakvom svijetlu susreće naše nove sugrađane, jedna gospođa kaže da jest. "Dobro je da dolaze, nama fali radnika jer su našim ljudima ovdje male plaće. Ja znam po svome sinu, on je otišao van. Ako žele raditi, neka rade, bez obzira na to jesu li crni, žuti, bijeli ili koji. Bilo koja rasa", rekla je.

A pričali smo i s jednom Nepalkom koja je sudjelovala u akciji i prolaznicima dijelila cvijeće i balone. "Zajedno slavimo Dan žena. Jako sam sretna zbog toga. Ovdje sam dvije godine i imam svoj salon, prije toga sam čistila, no nakon mjesec dana sam otvorila svoj salon za masaže", rekla je Dulga.

Ruže je dijelio i Kevin, koji u Hrvatskoj živi dvije godine i jedan je od organizatora akcije ispred agencije Snaga budućnosti. "Volim Hrvatsku, s bratom živim u unajmljenom stanu ovdje u centru Zagreba. Danas sam upoznao puno ljudi, jako sam zadovoljan s ovom akcijom", rekao je.

Pročitajte više