Video: Neredi Srba u Podgorici

TOČNO u 18 sati počeli su masovni prosvjedi Srba u glavnom gradu Crne Gore, povodom nedavnog priznanja Kosova, a malo prije 20 sati skup je prekinut nakon što je prema zgradi parlamenta Crne Gore bačeno više eksplozivnih naprava.

Prosvjednici, njih deset tisuća koliko se okupilo, srušili su oko 20 sati zaštitnu ogradu pa je došlo i do obračuna s pripadnicima MUP-a. Policajci su zasuti petardama i bakljama, a odgovoreno je suzavcima prema masi prosvjednika. Većina se nakon toga razbježala po okolnim ulicama. Nakon bijega na više mjesta u Podgorici došlo je do fizičkog obračuna između policije i demonstranata a najgore je bilo u Ulici slobode, Njegoševoj, kod stadiona Budućnosti, kao i u naselju Gradić Pejton.

Blokada centra

Odjel hitne medicinske pomoći u Podgorici zbrinuo je sinoć 34 osobe potvrdio je šef odjela Vladimir Dobričanin. Među njima bilo je 23 policajaca i 11 civila koji su ozlijeđeni u sukobima policije i demonstranata. Konačan broj uhićenih popeo se na 28, dodao je Dobričanin.

U centru Podgorice čuli su se i pucnjevi iz vatrenog oružja, a među ranjenima je i novinar Vijesti iz Podgorice.

Na ulicama Podgorice pripadnici specijalne policije su bili blokirali zgradu parlamenta kao i obližnju zgrade vlade Crne Gore. Blokirane su bile i ulice u centru Podgorice, a stanje se oko 21 sat sasvim smirilo. Policijski helikopter i dalje nadlijeće centar glavnog grada Crne Gore.

Zabranjen novi oporbeni miting

Policija je priopćila da neće dopustiti održavanje novog protestnog skupa, koji je opozicija najavila za 16. listopad. Dužnosnik vladajućeg DPS-a Miodrag Vuković kazao je da su organizatori skupa, dakle opozicija, bili dužni garantirati sigurnost građanima i spriječiti incident.

 “Kada je miting završen, krenula je grupa huligana, razočaranih rezultatima skupa. Opozicija se povukla, grupa huligana krenula je na ljude koji su osiguravali mir, krenula je i ka novinarima i na narodnu imovinu”, rekao je Vuković za B92, dodajući da je skup kakav se u Podgorici dogodio sinoć pogrešan, iako je protest demokratsko sredstvo.

Amfilohije pjevao "Ječam žnjela Kosovka devojka"

Sukob između prosvjednika i policije u jednom trenutku pokušao je zaustaviti i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i to pjesmom "Ječam žnjela Kosovka devojka", a pratio ga je zbor djevojaka s Kosova, koji je predvodila glumica Jelena Žigon. Jedna od boca, koje su bačene iz mase, pogodila je u glavu potpredsjednika Srpske narodne stranke Gorana Danilovića koji se nalazio na bini, dok je pred mitropolitove noge doletio suzavac.

Zapaljena američka zastava

Podsjetimo, nekoliko tisuća prosvjednika skupilo se ispred zgrade crnogorskog parlamenta u samom centru Podgorice, a nosile su se srpske zastave i transparenti na kojima piše: "Kosovo, NATO država užas" i "Grijeh je šutjeti o stradanju Srba".

Dio demonstranata nosio je fotografije navodno otetih i ubijenih Srba na Kosovu, a mogle su se čuti i četničke pjesme. Zapaljena je i američka zastava.

Prosvjednici su tražili da se poništi kako kažu "nelegalna odluka" o priznanju neovisnosti Kosova, a od crnogorskog parlamenta zatraženo je raspisivanje referenduma o pitanju priznanja Kosova. Naime, dio Srba u Crnoj Gori traži da se građani sami odluče hoće li priznati Kosovo ili ne.

Referendum ili izbori

"Ukoliko vlast ne prihvati naša dva zahtjeva, tražimo da predsjednik Crne Gore raspiše izvanredne izbore koji moraju biti održani prije kraja ove godine!" - pročitao je zahtjeve zastupnik Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević, nakon čega se čuo gromoglasan pljesak i odobravanje više od osam tisuća prosvjednika.

Među prosvjednicima su se mogli vidjeti i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, a demonstranti su najčešće uzvikivali parole protiv šefa vlade Mile Đukanovića. U jednom trenutku moglo se čuti da će prosvjednici krenuti prema zgradi Vlade Crne Gore, međutim nakon povika "Idemo na Vladu, idemo na Vladu!", masa se smirila.

Najavili mirne demonstracije

Demonstracije su najavljene još proteklog tjedna, a organizatori su oporbene stranke sa srpskim predznakom poput Srpske liste, Socijalističke narodne partije, Narodne stranka i Demokratske srpske stranke. U petak je održan i kratki sastanak s predstavnicima MUP-a Crne Gore, a organizatori su proteklih nekoliko dana pozvali sve one koji će sudjelovati na demonstracijama da se suzdrže od nasilja i uništavanja imovine.

Podsjetimo, u veljači ove godine demonstracije u Beogradu zbog proglašenja neovisnosti Kosova završile su paljenjem američkog i demoliranjem hrvatskog veleposlanstva, zajedno s nezapamćenim pustošenjem tamošnjih trgovina.

Teorija zavjere: Sukob počeo zbog helikoptera u niskom letu?

Zanimljivo je kako su organizatori prosvjeda za sukobe optužili crnogorsku vladu jer je navodno provocirala prosvjednike. Tako je Andrija Mandić iz Srpske narodne stranke u izjavi za medije naglasio kako je sve bilo mirno do trenutka kada je policijski helikopter počeo nadlijetati okupljene demonstrante.

"Helikopter je bio u niskom letu, što mi je bilo čudno, a onda se, kao po nekoj zapovjedi otvorila paljba kamenicama u pravcu policije i od policije prema prosvjednicima", objasnio je "zavjeru" Mandić za beogradski B92. Mandić je još ranije najavio kako će štrajkati glađu sve dok Crna Gora ne povuče odluku o priznanju Kosova.


I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više