VIDEO Neviđeni požari u SAD-u, vatra uništila grad u saveznoj državi Washington

Foto: EPA

NEKONTROLIRANI šumski požari haraju američkim Zapadom, uništivši gradić Malden u Washingtonu i zaprijetivši zajednicama u Oregonu i Kaliforniji, nošeni snažnim vjetrovima i rekordnim temperaturama za praznični vikend.

Vatrogasci i bolničari tražili su stanovnike Maldena, 483 kilometra od Seattlea, dan nakon što je požar uništio 80 posto kuća, vatrogasni dom, poštu, gradsku vijećnicu i knjižnicu.

Malden-Pine City Fire Info Pine City Malden Road is currently closed from the west side of Pine City to the east side...

Posted by Whitman County Sheriff's Office on Tuesday, September 8, 2020

"Razmjeri požara ne mogu se opisati riječima", rekao je Brett Myers, šerif okruga Whitman u kojem se nalazi gradić. "Molim vas, odite što prije!"

To je jedan od nekoliko desetaka požara koji divljaju Washingtonom, Oregonom i Kalifornijom za vikend u kojem se obilježava Praznik rada i u kojem su temperature na zapadu doline San Fernando kod Los Angelesa dosegle 49 stupnjeva.

U Kaliforniji se oko 14 tisuća vatrogasaca bori s 25 požara koji su zahvatili 890.308 hektara, objavila je uprava za šume. 

Distributeri struje prekinuli su opskrbu za 22 okruga kako bi spriječili da iskre s dalekovoda izazovu nove požare.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u nedjelju je proglasio izvanredno stanje za Fresno, Maderu, Mariposu, San Bernardino i San Diego.

Uprava nacionalnih parkova privremeno je zatvorila parkove Sierra National Forest, Angeles National Forest i San Bernardino National Forest.

U Oregonu je nekoliko mjesta evakuirano, a početak škole odgođen je kada su požari zaprijetili kućama, izvijestila je lokalna televizija.

Oko 100.000 kućanstava u toj saveznoj državi ostalo je bez struje zbog snažnih vjetrova i vatre.

Toplinski val je već sredinom kolovoza zahvatio Kaliforniju, gdje je u Dolini smrti izmjerena rekordna temperatura od 54,4 Celzijeva stupnja u hladu, što je među najvišim vrijednostima koje su dosad zabilježene na Zemlji.

Pročitajte više