VIDEO New York Times objavio snimke: "Ovako je Putin 20 godina izigravao Zapad"

Foto: EPA

NEW YORK TIMES objavio je kompilaciju snimki i članak u kojem prikazuju, kako pišu, kako su izgledale godine Putinovog izigravanja i zavaravanja zapadnih čelnika.

Snimke s međunarodnih sastanaka i govora tijekom posljednjih 20 godina pokazuju kako Vladimira Putina srdačno primaju svjetski čelnici, uključujući bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Čak i ako su mu jednostavno odlučili dati priliku u političke svrhe, oni su preuzimali rizik povijesnih razmjera - budi fin prema Putinu i možda će ti on lijepo vratiti", piše Adam Westbrook. "Iako je diskutabilno jesu li zapadne vlade mogle predvidjeti krvave vizije Putina, budimo jasni oko jedne stvari: osobna diplomacija ne funkcionira kada vam je najpotrebnija", nastavlja Westbrook.

Dok je bio na vlasti, Bush je o Putinu rekao: "Utvrdio sam da je vrlo otvoren i vrijedan povjerenja. Uspio sam osjetiti njegovu dušu. Ne bih ga pozvao na svoj ranč da mu ne vjerujem."

Otprilike u isto vrijeme Blair je rekao: "Uloga koju je Rusija igrala u međunarodnoj zajednici od 11. rujna je izvanredna."

Dok je bio predsjednik Francuske, Nicolas Sarkozy Putina je opisivao kao "vrlo inteligentnog". Tijekom svog predsjedanja SAD-om Barack Obama je pohvalio "izvanredan" posao koji je Putin učinio za svoj narod. 

Pročitajte više