VIDEO Niz požara u Dalmaciji. Teška borba s vatrom kod Trogira: "Fronta je velika"

Screenshot i Video: Novi radio Zadar

NIZ požara izbio je danas u Dalmaciji. Gorjelo je u Splitu, vatra se u Zadru opasno približila kućama, kanaderi su gasili požar kod Šibenika, a najteža je situacija i dalje na području Segeta Gornjeg kod Trogira.

>> Golem požar kod Trogira, vatrogasci će ostati cijelu noć: "Najgore je iza nas"

Tamo je golemi požar izbio jutros oko 11 sati. Ni nakon deset sati borbe s vatrenom stihijom požar nije u potpunosti pod kontrolom te će vatrogasci ostati na terenu cijelu noć. Tijekom dana je požar gasilo preko 170 vatrogasaca s 50 vozila te ukupno osam kanadera, helikoptera i Air Tractora.

Prema posljednjim informacijama, požar je oštetio jednu kuću, nekoliko kamp-kućica, gliser i više maslinika. Pepeo je letio do Kaštela, a zbog gustog dima problema je bilo i u splitskoj zračnoj luci. Nekoliko aviona nije uspjelo sletjeti te su preusmjereni u Zadar. 

 
 

Vatrogasci ostaju na terenu cijelu noć, fronta je velika

Na terenu je i dalje 170 vatrogasaca, a angažirano je i 26 pripadnika OSRH-a.

"Angažirali smo i vojsku kako bi pomogla u nadgledanju požarišta. Fronta je velika, ali možemo reći da je najgore iza nas", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. 

Vatrogasci će i tijekom noći raditi na sanaciji požarišta.

"Mi radimo svoj dio, puteva nemamo, no probijamo se što više možemo da do noći saniramo što bolje. Onda slijedi cjelonoćno čuvanje. Borimo se od 10 ujutro i nadamo se da ćemo to što prije riješiti. Ne znamo koliko je površine zahvaćeno, sigurno je više stotina hektara", rekao je za Dalmatinski portal Marin Buble, zapovjednik operativnog područja Trogir.

"Trenutačno je stanje relativno mirno, ali još ne možemo reći da je požar potpuno lokaliziran. Nema aktivne vatre, nadamo se da neće doći do obnavljanja požara. Zračne snage su se povukle dolaskom mraka, ali na tlu dolazi smjena vatrogasaca i sada se raspoređujemo za noć", kazao je Buble za Dnevnik.hr i dodao da će na terenu do jutra sigurno ostati stotinjak gasitelja.

"Ulazak u noć malo zabrinjava", dodao je.

 
 

Apel građanima i turistima

Buble je uputio i apel turistima i građanima da ne smetaju vatrogascima i njihovim vozilima pokušavajući fotografirati i snimiti požar.

"Šaljem jedan apel svima. Dakle, suzdržite se i nemojte se približavati liniji vatre, pustite vatrogasce da rade svoj posao i sve će proći mnogo ugodnije", kazao je.

U Zadru izbio požar među kućama, lokaliziran je

Na području Bilog Briga u Zadru oko 17 sati buknuo je požar. Brzo je lokaliziran, a vatra se širila među kućama. U gašenju je sudjelovalo 12 ljudi, pet vozila i jedan kanader. Postojala je opasnost da vatra zahvati parkirana vozila i kuće.

"Izgorjelo je visoko raslinje na površini 80 x 90 metara, druge štete nije bilo", kazali su iz JVP-a Zadar.

 

Video: Novi radio Zadar

Velik požar i kod Šibenika

Oko 16:40 izbio je velik požar i kod Miljevaca na području Šibensko-kninske županije. Gorjelo je u selu Drinovci te su dva kanadera s područja Segeta premještana na tu lokaciju.

Požar je brzo lokaliziran.

 

Dva požara u Splitu

Dva požara izbila su tijekom dana i u Splitu. Na području Baterija gorjela je trava. Dim se vidio i iz splitske trajektne luke, a brzo je ugašen.

U isto vrijeme stigla je dojava o požaru na području Firula, a došlo je do požara vozila. Na terenu je bilo osam vatrogasaca s tri vozila.

Pročitajte više