VIDEO Objavljen video nasilnog privođenja dvojice crnaca u Madridu. Pokrenuta istraga

Screenshot: X

Ljevičarske stranke u Španjolskoj traže objašnjenja nakon što se pojavio video na kojem se vidi kako dva policajca koriste silu nad dvojicom nenaoružanih crnaca u središtu Madrida.

Video snimljen u petak u Lavapiésu prikazuje jednog od muškaraca na tlu i policajca koji ga drži u kravati. Drugi policajac dvaput udara imobiliziranog čovjeka palicom prije nego što je zgrabio i udario drugog čovjeka, koji je stajao u blizini.

Policijski izvor je novinskoj agenciji Europa Press, nakon što se video proširio društvenim mrežama, rekao da su dvojica muškaraca uhićena zbog podrivanja autoriteta.

Izvor iz policije: Bili su neprijateljski raspoloženi

Izvor je rekao da su muškarci bili "neprijateljski raspoloženi" prema policajcima i rekao da je jedan od policajaca ozlijeđen. Kasnije je kod jednog od uhićenih otkrivena droga, tvrdi izvor.

Video je izazvao bijes diljem Španjolske. Skupina za borbu protiv rasizma SOS Racismo kaže da je video "još jedan primjer kako državne sigurnosne snage djeluju u Lavapiésu".

"Mi koji živimo u ovom susjedstvu znamo da je ovo uobičajeno i nitko ništa ne poduzima po tom pitanju", objavili su na društvenim mrežama.

Lijevi političari pozvali su ministarstvo unutarnjih poslova da reagira.

"Ovo policijsko nasilje je neprihvatljivo. A, nažalost - ili zbog sudjelovanja institucija - to je prečesto. To je rasizam", napisala je na društvenim mrežama Isabel Serra, glasnogovornica stranke Podemos.

Nacionalni ured za ljudska prava istražuje incident

Íñigo Errejón, glasnogovornik ljevičarskog saveza Sumar, rekao je da je tražio pismeno objašnjenje. "Ne normalizirajte ovo, ne gledajte na drugu stranu, tražite objašnjenja", napisao je na X-u.

Errejón u pitanjima podnesenim parlamentu kaže da se čini da video prikazuje agresiju dvojice policajaca, koju su izvršili nad jednim čovjekom, kojeg je opisao kao nepokretnog, i drugim, koji nije pružao otpor. "Može se uočiti okrutnost koja ne odgovara protokolu policijskog postupanja", naveo je.

Errejón je pozvao ministarstvo unutarnjih poslova da razjasni je li otvorena istraga o ponašanju policajaca.

"Koje će mjere biti poduzete kao odgovor na pritužbe građana u vezi s postojanjem policijskog nasilja nad migrantima u četvrti Lavapiés?" pitao je.

Ministarstvo je u ponedjeljak priopćilo da nacionalni ured za ljudska prava istražuje incident.

Prosvjed protiv policijskog nasilja

U nedjelju su se stotine ljudi okupile na Trgu Lavapiés kako bi prosvjedovali protiv policijskog nasilja i institucionalnog rasizma.

"Ovo je situacija koju svakodnevno živimo", rekao je Serigne Mbayé, bivši regionalni političar, a sada tajnik Podemosa za borbu protiv rasizma.

"Zahvaljujući susjedu koji je ovo uspio snimiti, vidjela se policijska brutalnost koja se redovito događa u ovom kvartu", rekao je.

Mbayé je pozvao vladu da učini više u borbi protiv rasizma i prisili policiju na transparentnost.

"Govorimo vladi da nešto poduzme, ovo se ne može nastaviti. Mi smo u Španjolskoj, mi smo u 21. stoljeću. Svatko ima prava", rekao je.

Pročitajte više