VIDEO Obratio se Ivica Todorić: Ovo je moja velika pobjeda

Foto: Index

Nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1.2 milijarde kuna u slučaju Veliki Agrokor, nezakonit dokaz, oglasio se i Ivica Todorić.

Pozvao je medije da dođu ispred Ciboninog tornja, gdje je dao izjavu o odluci Visokog kaznenog suda RH u slučaju Veliki Agrokor.

LIVE STREAM IZJAVE MOGLI STE PRATITI OVDJE

Izjava Ivice Todorića na temu odluke Visokog kaznenog suda RH u slučaju Veliki Agrokor

Objavljuje Index.hr u Ponedjeljak, 6. studenoga 2023.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić je ustvrdio kako je riječ o pobjedi njegovog tima i da se kao kula od karata ruši optužnica protiv njega, a ponovno je za sve prozvao premijera Plenkovića.

"Ovo je pobjeda, ne samo moja, nego i mojih suradnika, kolega", rekao je, Todorić u izjavi novinarima.

"Plenković zna sve što imam, pobijedit ću na svakoj instanci"

Todorić je u izjavi ispred Ciboninog tornja, u kojem je bilo sjedište nekadašnjeg Agrokora, rekao kako onima koji su "pokrenuli ovaj politički zločinački proces" poručuje da im se cijeli slučaj ruši kao kula od karata.

Nevjerojatno mu je, dodao je, da nitko nije shvaćao kakva se šteta radi i nevjerojatno mu je da država "nije razumjela u koju se avanturu upušta" podizanjem optužnice.

"Meni je nevjerojatno da jedna država koja ima velike mogućnosti, da oni nisu razumjeli u koju se oni upuštaju avanturu. I kakvu štetu čine. Ja sam od prvog trenutka kazao da ću pobijediti na svakoj instanci. Ja to ne govorim bezveze, ja nisam neozbiljan čovjek. Ja nisam pravnik, ali sam razgovarao s jako puno pravnika, stranih, koji se čude...

Sve zna Plenković u dlaku što ja imam i koji je zločin napravio.

Mene je sram i strah što će se dogoditi nakon arbitraže, koju ću sigurno dobiti.

Ovaj slučaj traje već 6, 7 godina... Ne govorimo mi tu o suštini, kako je glavna tužiteljica, kad su dva tužitelja već bila smijenjena, došla je treća i rekla: mi ćemo svakako ponovno pokrenuti postupak, ponovno će Sani Ljubičić to raditi.

I na kraju joj se sve sruši. Mislim da su nas doveli, prvo hrvatske građane, hrvatski budžet, u jednu takvu nezgodnu poziciju da ćemo imati u narednom vremenu jedan veliki izazov", rekao je Todorić.

Kako se ovo sve dogodilo?

"U ovu zgradu iza mene jednog dana meni se najavi potpredsjednica vlade i kaže mi: ti ćeš otići kod notara i maknut ćeš se iz firme.

Takva ucjena na takav način... Došli su u moju firmu, u moje odaje i ucijenili me...

Poslije sam vidio što su htjeli napraviti. Kasnije su mi donijeli nekakve ugovore...

Ta banda je onda preuzela kompaniju... da bi danas bila uništena kompanija, a da bi država dobila enormne zahtjeve za odštetom. Ja nisam znao što ja za odštetu mogu dobiti, ali kad sam pitao...

Ako sam imao samo milijardu vrijednost, a vrijednost je dramatično veća, samo kamata je dvije i pol milijarde. Ja ne znam kako će sudovi izračunati odštetu, ali ja ću dobiti sve postupke.

Netko bi krivično i politički u bilo kojoj EU zemlji odgovarao za ovo", rekao je Todorić.

Na kraju svog obraćanja poručio je da je ponosan te ponovio da je njemu napravljena ogromna šteta.

Prema njegovim riječima, premijera Plenkovića ne interesira istina, nego samo "politička moć, da može interese staviti po tepih i da se s njima ne može izaći van". "To je njegov cilj. Međutim, on niti može dobiti sljedeće izbore, a mislim da će ih teško i dočekati", dodao je Todorić.

"Ja sam ponosan. Napravili su mi štetu mojoj obitelji, suradnicima, tisućama ljudi mojih kolega, dobavljačima, ali na kraju i hrvatskim građanima i to se vidi iz svega ovoga što se danas događa", poručio je, među inim.

Uslijedila su pitanja novinara, donosimo Todorićeve odgovore

"Oni moraju sad dati novu optužnicu, ali tu nema ničega, tu nema sadržaja, pazite, oni su mene optužili da sam svoju firmu oštetio za milijardu i 300, a oni su ukrali milijarde u Ini...

Ne bojim se nastavka procesa, to je sve mrtvo, Plenkovića ne interesira istina, njega samo interesira politička moć. On niti može dobiti sljedeće izbore, a teško će ih i dočekat."

"Ovo je pobjeda moja i mojih suradnika"

"Ovo je moja pobjeda, ne samo moja nego i mojih suradnika. Agrokor je bio dužan 5 milijardi, sud je utvrdio, a to što je kriminalac Ramljak poslije izdavao nekakve papire nema veze sa činjenicama. Nažalost, doveli su nas u jedan vrlo nezgodan položaj."

"Što god oni počeli, to je sljedećih 6 godina, ali kad dođe pravna država, mislim da će se brzo završiti. Oni mogu sad početi s ovakvim lažima kao što su dosad išli, da je malo morala, da malo žele Hrvatskoj dobro. Oni bi izašli pred građane i dali bi ostavke. Ali hrvatski građani će sve platiti. Budžet će platiti. Borg grupu je povezao Plenković."

Tko je na vas vršio pritisak kad ste odlučili potpisati Lex?

"Prvo je bila potpredsjednica vlade kod mene i ucijenila me. Rusi su pritiskali, mediji su pisali svašta, meni se u takvim okolnostima počelo događati da me zovu banke, partneri, pitaju što se događa, rekao sam da ne znam. Da sam ja odbio, dogodilo bi se svašta... Mislim da je jedini izlaz iz svega ovoga da napadnemo svi zajedno Plenkovićevu hobotnicu jer mislim da je to jedini način da Hrvatska ne dođe u dramatičnu poziciju", poručio je na kraju Todorić.

Pročitajte više