VIDEO Ogromni požar u Filipinima progutao domove 25 tisuća ljudi

Screenshot: Twitter

NAJMANJE 25 tisuća ljudi ostalo je bez domova u ogromnom požaru na južnom filipinskom otoku, poznatom kao uporište militanata povezanih s Islamskom državom, rekli su dužnosnici u srijedu.

Požar je uništio najmanje tri i pol tisuće kuća u gradu Jolou, tisuću kilometara južno od glavnog grada Manile, objavio je gradonačelnik Kerkhar Tan.

CNN je objavio da je najmanje jedna osoba poginula u požaru, koji je bio "razorniji od sukoba vojske i islamskih separatističkih pobunjenika 1974. kada je grad pretvoren u ruševine", napominje Tan.

Prva istraga pokazala je da je požar krenuo iz lokalnog kafića i brzo se proširio na kuće, većinom izgrađene od lakih materijala, u selima Busbus i Walled City.

Otok Jolo poznat je kao utvrda radikalne islamističke skupine Abu Sayyaf, koja je kriva za neke od najgorih terorističkih napada u povijesti Filipina.

Vođa skupine, Isnilon Hapilon, ubijen je prošle godine u Marawi Cityju koji su stotine saveznika Islamske Države držale pod opsadom pet mjeseci.

Više od 1200 ljudi, uključujući 47 civila, ubijeno je u opsadi koja je do temelja uništila grad. Procjenjuje se da je 230 tisuća stanovnika i dalje raseljeno iz svojih domova u Marawiju i susjednim gradovima.

Pročitajte više