VIDEO Oluje diljem Hrvatske - tuča i poplave na kopnu, pijavice na moru: "Šteta je ogromna"

Foto: Dalmacija danas, čitatelji Indexa

KAO što su meteorolozi najavljivali, danas je stigla velika promjena vremena. Nakon što je proteklih nekoliko dana bilo vruće i sparno, s temperaturama koje su se dizale i preko 30 Celzijevih stupnjeva, danas je u Hrvatsku stiglo osvježenje.

>> VIDEO Veliko nevrijeme u Zagrebu, poplavljene bolnice, fakultet, škole, shopping centar...

>> Imate li fotografije nevremena šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox na naše Facebook stranice.

Pijavice i tuča u Dalmaciji

Dijelove Dalmacije jutros je poharalo jako nevrijeme s tučom. Najgore je bilo na području Čiova i Trogira, a kasnije se nevrijeme premjestilo na Zabiokovlje i imotsko područje. 

Tuča je padala preko sat i pol, štete su ogromne, javlja Dalmacija danas. "Izgledalo je strašno, kao da će se nebo spojiti sa zemljom. U nanosima je tuče bilo i do pola metra", kazala je čitateljica portala Dalmacija danas.

Oko 6 sati ujutro pred Hvarom se pojavila i pijavica. Kako je ispričala Zorka Bibić za Dalmacija Danas, nosila je sve pred sobom. "S mora je ušla na rivu, odmah je bacila dva kemijska WC-a u more. Srušila je građevinsku ogradu, pobacala stvari, predmeti su letjeli po zraku. Ljudi su bježali kada su vidjeli kako je jaka", kazala je.

Nevrijeme i u Zagrebu, Karlovcu, na Kvarneru...

Jači razvoj oblaka s kišom u Zagrebu uzrokovao je pljusak. I dalje slijedi promjenljivo i svježije vrijeme, osobito u unutrašnjosti gdje će temperatura sutra biti i oko 10 stupnjeva niža nego jučer. Jednom čitatelju Indexa pljusak je poplavio stan. Čitatelji su nam poslali i fotografije na kojima se vidi spuštanje pljuska na Zagreb.

Nakon što je nevrijeme pogodilo Zagreb, u tijeku je tridesetak intervencija ispumpavanja vode u istočnom dijelu grada i podsljemenskoj zoni. Između ostalih lokacija intervencije ispumpavanja su na Ekonomskom fakultetu, KBC-u Zagreb i bolnici Jordanovac. Na ispumpavanjima su angažirana i Dobrovoljna vatrogasna društva.

U moru kod Crikvenice danas se pojavila pijavica. Snimio ju je čitatelj Indexa, a u jednom trenutku se stvorio posebno snažan vrtlog.

Pijavica je, kako se čini, ipak ostala na moru pa ne bi trebalo biti štete na kopnu kao prije četiri dana kada je pijavica poharala Lumbardu na otoku Korčuli.

Meteoalarm je za danas za područje cijele Hrvatske izdao žuto upozorenje zbog mogućih jakih grmljavinskih oluja. Za istok zemlje ne snazi je žuti alarm zbog obilne kiše.

Od četvrtka - nestabilno, svježije, pa malo toplije

I u četvrtak će mjestimice u kopnenom području biti pljuskova i grmljavine, a posvuda će dodatno osvježiti. Od petka će temperatura postupno malo rasti, no i dalje će biti nestabilno. Mjestimična obilnija kiša u petak je moguća još većinom na istoku unutrašnjosti, javlja HRT. Za vikend ipak nešto mirnije vrijeme s više sunca. Temperature će blago rasti. Od idućeg tjedna opet kiša i pad temperatura.

Na Jadranu vrlo promjenljivo vrijeme, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom još osobito u četvrtak, dok će od petka ipak biti više sunca, iako neće biti posve stabilno. S okretanjem vjetra na buru u četvrtak će još malo osvježiti, ali će pad temperature na moru biti ipak manje izražen nego u unutrašnjosti.

Pročitajte više