VIDEO Ovako je noćas izgledalo nebo nad Izraelom

Foto: Profimedia

Iran je lansirao više od 200 dronova i krstarećih i balističkih projektila na Izrael, ali zasad bez većih posljedica. Mnogi dronovi i projektili oboreni su i prije izraelskih granica, ali još uvijek pristižu, objavio je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari. Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jedno dijete. Nanesena je i šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.

Iran je tijekom noći lansirao salvu dronova i projektila na Izrael, u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je poginulo sedam časnika Revolucionarne garde. Bio je to prvi iranski izravni napad s njegova teritorija na Izrael u povijesti. 

U Izraelu je bila proglašena zračna uzbuna, čule su se sirene i eksplozije, ali uglavnom su to bili zvuci presretanja i obaranja iranskih letjelica. U tome su uz izraelske snage sudjelovali britanski, američki i jordanski zrakoplovi koji su iranske dronove rušili iznad Sirije, Iraka i Jordana. Iranskom napadu se pridružili Hezbolah i Huti, koji su također lansirali nekoliko dronova prema Izraelu. 

Iransko veleposlanstvo pri UN-u objavilo je da se ovom akcijom odmazda za napad može smatrati zaključenom. "U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji", navodi se u objavi iranske misije pri UN-u na društvenoj mreži X. 

Pročitajte više