VIDEO Snimljene dramatične promjene na najvećem ledenjaku na svijetu

Foto: EYOS Expeditions/X

Erozija je isklesala goleme lukove i udubine u najvećem ledenjaku na svijetu. Video i fotografije snimili su istraživaju na brodu tvrtke EYOS Expeditions, koji je plovio uzduž ledenjaka A23a.

Ledenak A23a ima površinu dvostruko veću od Londona. Na njemu se sada vide duboke površinske pukotine i goleme udubine. Ledenjak A23a postupno erodira dok se kreće sjevernije od Antarktike i nailazi na blaži zrak i toplije temperature oceana, kažu znanstvenici.

"Ekspedicijski tim vidio je kako se komadi ledenjaka odlamaju u more", rekao je glasnogovornik EYOS Expeditionsa za CNN.

A23a se pokrenuo nakon trideset godina mirovanja na Antarktici. Ogromni ledenja otkinuo se od Filchner-Ronne grebena 1986. godine i gotovo odmah se spustio na dno antarktičkog Weddellovog mora.

Ledenjak je debeo oko 400 metara i ima površinu od gotovo 4000 kvadratnih kilometara. Znanstvenici upozoravaju da bi, zbog ovih drastičnih promjena, ledenjak mogao potpuno nestati. "Otapanje ovog ledenjaka moglo bi imati potencijalno razorne posljedice za globalnu razinu mora", kažu.

Prošle veljače, površina morskog leda na Antarktiku pala je na najnižu razinu od početka mjerenja, na 1789.68 kvadratnih kilometara.

Pročitajte više