VIDEO Ovo je marš za neustavni praznik u Republici Srpskoj, svi pjevaju "Pukni, zoro"

VLASTI Republike Srpske paradom su obilježile 9. siječnja, koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U mimohodu središtem Banje Luke bilo je uključeno nešto manje od tri tisuće sudionika, uključujući nekoliko stotina pripadnika temeljne i posebne policije, uz konjanike i prelete helikoptera.

Uglas se pjevala i pjesma "Pukni, zoro".

 

Video: Mondo.ba

Oni su prodefilirali pred tribinom na kojoj su uz dužnosnike iz reda bosanskih Srba bili i dužnosnici i vojni časnici iz Srbije te ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.

Tamo se našlo i počasno mjesto za osuđene ratne zločince poput Vinka Pandurevića, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Ta činjenica nije bila zapreka da on stoji neposredno iza Dodika i ministra policije Srbije Aleksandra Vulina.

Praznik pod nazivom Dan Republike Srpske u RS-u obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH protuzakonito proglasio "srpsku republiku BiH", što je predstavljalo uvod u troipolgodišnji rat.

Dodik je u nedjelju kazao da je taj čin bio rezultat nastojanja da se spriječi ponavljanje zločina nad Srbima počinjenih u Drugom svjetskom ratu, stoga je donesena oduka da oni naprave svoju državu od dijelova teritorija BiH.

"RS je naša država tko god to nama osporavao", kazao je Dodik, dodajući da je nedjeljno okupljanje u Banjoj Luci odgovor onima koji osporavaju 9. siječnja i koji nameću sankcije.

Pročitajte više