VIDEO Ovo je proslava osnutka NDH u Australiji. Tucali se jajima u ustaškim majicama

Foto: Screenshot YouTube

NEDALEKO od Sydneya u Australiji tamošnji Hrvati održali su proslavu dana osnivanja zločinačke, kvislinške Nezavisne države Hrvatske. 

Još početkom ožujka na Facebook stranici tzv. hrvatskog kulturnog društva "Bosna" iz St. Marysa, mjesta koje se nalazi blizu Sydneya, objavljen je poziv ljudima na slavlje koje je opisano kao "obiteljski događaj" sa "zabavom za djecu". U pozivu još stoji da će "dan biti ispunjen živom glazbom, ukusnom hranom i zabavom za cijelu obitelj". Piše još: "Zapamtimo svoju povijest i slavimo zajedno. Vidimo se!"

Osim glazbenih gostiju i zabave za djecu i cijelu obitelj na plakatima se najavljivalo i tucanje jaja koje se, pretpostavljamo, održavalo jer je Uskrs pao na dan prije 10. travnja, kad je obljetnica NDH. Dan prije slavlja objavljen je još jedan poziv uz tekst: "Vidimo se svi sutra, vrata se otvaraju u 12 sati! Povedite obitelj, pozovite kumove i vidimo se na ovaj veliki dan. ZDS!"

I čini se da su obitelj i kumovi i došli na proslavu dana osnutka ustaške NDH. 

Sve puno ustaškog znakovlja

Na YouTube kanalu Australski Hrvati pojavila su se dva poduža videa koja pokazuju kako se u Australiji slavilo osnivanje marionetske NDH kojoj je na čelu bio ustaški poglavnik Ante Pavelić. Prvi, sadržajniji video, zove se "10 Travanj i tucanje jaja 2023".

Snimka kreće iz prostorija navodnog kulturnog društva koje je puno ustaških simbola, među kojima su karta NDH (naravno, do Zemuna) i slika Pavelića. 

Vrte se odojci, tucaju se jaja...

Kadrovi nas potom vode kroz pripremu pečenih odojaka koju nadzire bradati muškarac u majici s ustaškim U i natpisima Crna legija i NDH za kojeg kasnije doznajemo da se preziva Glavaš. Naime, upravo on kasnije otvara slavlje i pozdravlja goste, a u videu ga natpisom predstavljaju kao "gospodina Glavaša". Prije njegovog obraćanja koje je uglavnom na engleskom intonirana je hrvatska himna. 

Potom upućuje ljude na registraciju za tucanje jaja riječima: "Registration for tucanje jaja is in the corner" (registracija za tucanje jaja je u kutu). Kasnije tijekom videa, inače, može se vidjeti natjecanje u tucanju jaja u kojem sudjeluju i djeca, koje se također odvija pod budnom paskom bradatog voditelja programa okićenog ustaškom majicom. I neki od muškaraca koji sudjeluju u tucanju jaja nose ustaške majice. 

Prodaju se ustaški suveniri

U videu se još može vidjeti kako se iza prostorija društva nalazi spomenik "palima za Hrvatsku" s prvim bijelim poljem te kako se pored nogometnog igrališta može kupiti razni asortiman s ustaškim obilježjima, od majica s ustaškim znakovljem do grbova s prvim bijelim poljem.

Tu su čak i auto-naljepnice koje umjesto oznake države imaju natpis ZDS. Ta obilježja prodaju i online, preko trgovine naziva Hrvart. 

Inače, prije tucanja jaja, uz novčanu nagradu, predstavljen je nagradni paket ustaških suvenira od kojih je kao najvažnija istaknuta slika poglavnika Ante Pavelića za koju voditelj programa predlaže dobitniku da je može postaviti iznad kreveta.

Hrvatsko društvo "Bosna" djeluje u u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales, koja je lani službeno zabranila isticanje nacističke zastave i znakovlja osim u edukativne svrhe, no ustaško znakovlje nije zabranjeno, što Hrvati okupljeni u društvo "Bosna" obilato koriste.

U videu se tako mogu vidjeti i automobili ukrašeni ustaškim zastavama. Pritom ne mislimo na zastave koje uz prvo bijelo polje imaju i ustaški grb u gornjem lijevom kutu. Našlo se tu i par crnih zastava HOS-a. 

Pročitajte više