VIDEO Ovo su prizori iz Kalifornije. Luksuzne vile doslovno vise na liticama

Foto: Profimedia

Obilne kiše imaju poguban učinak po litice na kojima se nalaze neke od najskupljih nekretnina u Kaliforniji. U prva dva mjeseca ove godine na području južne Kalifornije palo je gotovo 46 centimetara kiše, oko 20 centimetara više od normale, a ovaj tjedan očekuje se još više.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje u osam okruga u kojima živi više od 20 milijuna ljudi, a upozorenja na iznenadne poplave izdana su za dijelove okruga Los Angeles, Santa Barbara i San Luis Obispo, piše The Guardian.

U bogatim obalnim gradovima kao što su San Clemente i Dana Point vlasnici kuća prate kako domovi na liticama, vrijedni više milijuna dolara, vise iznad klizišta izazvanim olujama. Vlasnik kuće Alan Ashavi rekao je Reutersu da svaki dan provjerava svoje imanje nakon što je njegov bazen došao na rub kolapsa.

Novac za zaštitu nekretnina u Kaliforniji od posljedica klimatske krize - jačih oluja, povišene razine mora i odrona - na kraju će dati savezna država. Troškove javno financiranih programa pomoći u slučaju katastrofa i isplate osiguranja koje subvencionira država snosit će svi, uključujući građane koji nemaju luksuzne kuće s pogledom. Većina latinoameričkih i crnačkih kućanstava u Kaliforniji ne posjeduje nekretnine u kojima živi.

Los Angeles Times procjenjuje da bi nekretnine vrijedne 150 milijardi dolara u Kaliforniji mogle biti pogođene obalnim poplavama i erozijom do 2100. godine - što znači visoku cijenu koju će država vjerojatno platiti, stabiliziranjem premija osiguranja i plaćanjem troškova obnove nakon katastrofa. Neki gradovi potiču strategiju takozvanog "upravljanog povlačenja" - jednostavnu selidbu s ruba mora zbog promjena na obali i okolišu.

Osiguranje domova postaje problem

Ali u drugim područjima, kao što je Pacifica, stanovnici su bili 2016. prisiljeni neplanirano preseliti objekte kada je desetak rezidencija na liticama moralo biti srušeno jer nisu bile sigurne. Na kraju je cijena bila 16 milijuna dolara, koju su platili porezni obveznici.

Osiguranje domova u zonama požara već je postalo problem. Godine 2023. sedam od 12 osiguravateljskih grupacija koje djeluju u Kaliforniji i zajedno drže oko 85% tržišta odustalo je od preuzimanja novih stambenih i poslovnih nekretnina zbog rizika od požara. To vlasnicima kuća ostavlja mogućnost kupnje skupog Fair plana izravno od države, kao posljednjeg rješenja. Još uvijek se raspravlja o tome koliki bi rizik vlasnik kuće trebao preuzeti kada živi na opasnom mjestu.

To nije samo problem u Kaliforniji - druge savezne države poput Louisiane, Floride i Teksasa također razmišljaju o tome kako financirati katastrofe i osiguranje povezano s klimom.

I vjerojatno će se to događati posvuda kako se klimatska kriza bude ubrzavala. Prošle jeseni postojao je zakonodavni plan da se napravi iskorak, ali je zamro na sjednicama iza zatvorenih vrata.

Čak i na federalnoj razini, novca je sve manje: američki predsjednik Joe Biden prošle je jeseni morao zatražiti od Kongresa dodatni novac za uplatu u Fond za pomoć u katastrofama, nakon što je ostao bez novca za oporavak od katastrofa.
Jedan stručnjak predviđa 100-metarsko uništenje morskih litica u budućnosti, što u nadolazećim godinama dovodi u opasnost mnoge kuće vrijedne više milijuna dolara.

"Imamo te atmosferske rijeke koje izlaze iz oceana, na ova brda padaju kiše, a zatim i brda počinju erodirati", rekla je za Reuters Kathleen Treseder, profesorica klimatskih promjena na Kalifornijskom sveučilištu u Irvineu. "I tako ne samo da imamo ovu eroziju od valova, već imamo i eroziju prema unutrašnjosti uzrokovanu padalinama", kaže Treseder.

Pročitajte više