VIDEO Ovo su prve snimke indijskih radnika koji su 9 dana zarobljeni u tunelu

Screenshot: YouTube

Prvi put otkako se urušio tunel u sjevernoj indijskoj državi Uttarakhand, snimljeni su radnici zarobljeni u tunelu. Već devet dana u tunelu se nalazi 41 radnik.

Video je snimljen pomoću endoskopske kamere koja je jučer provučena kroz novu cijev probušenu u tunelu, piše BBC. Spasioci su također koristili cijev kako bi radnicima dali prvi topli obrok nakon devet dana.

Spasioci su gurnuli cijev s kamerom kroz ostatke tunela

Radnici su se do sada hranili grickalicama koje su slali kroz ranije umetnutu užu cijev. Tunel u izgradnji urušio se ujutro 12. studenog nakon odrona. Ubrzo nakon toga uspostavljen je kontakt sa zarobljenim radnicima i od tada im se osiguravaju kisik, hrana i voda.

Sinoć su spasioci uspjeli gurnuti cijev promjera oko 15 cm kroz ostatke unutar tunela. Stavili su malu kameru pričvršćenu na savitljivi kabel u cijev i upotrijebili je za snimanje zarobljenih muškaraca.

U videu objavljenom na internetu vide se spasioci kako gledaju snimku na ekranu računala izvan tunela. Jedan spasilac traži od muškaraca da se pojave pred kamerom, nasmiješe se i mašu. Na snimci se vidi kako radnici odgovaraju na upute. Spasioci su im rekli da će uskoro biti spašeni te su ih zamolili da se identificiraju pred kamerom.

Obećali da će im uskoro poslati vodu

Sudeći po snimci, komunikacija između zarobljenih radnika i spasioca odvija se preko walkie-talkieja. Na snimci se vidi da mnogi radnici nose zaštitne kacige i jakne. Spasilac je rekao radnicima da će cijev uskoro biti očišćena, nakon čega će im biti poslana voda.

Nova cijev šira je od cijevi promjera 10 cm, koju su spasitelji umetnuli u tunel nekoliko sati nakon što se dio urušio. Cijev je vrlo uska pa su se dosad radnicima mogle dati samo određene grickalice, poput suhog voća. Cijev je također služila za dovod kisika do njih.

Spasioci su na snimci rekli da će nova, šira cijev pomoći u opskrbi radnika s više kisika, hrane i drugih bitnih potrepština, kao što su lijekovi, mobiteli i punjači. Spasioci su uz pomoć cijevi radnicima dostavili njihov prvi kuhani obrok u devet dana. Radi se o jelu od riže i leće, upakiranom u boce.

Plan spašavanja

Spasioci planiraju iskopati rupu dovoljno široku da u nju stane cijev od 900 mm, kojom bi radnici mogli ispuzati iz tunela. Međutim jučer su spasioci rekli da pokušavaju iskopati još dva tunela pored glavnog, kao dodatne rute za spašavanje.

U nedjelju je federalni ministar autocesta i cesta Nitin Gadkari posjetio mjesto i rekao da bi operacije spašavanja mogle trajati dva do tri dana.

Pročitajte više