VIDEO Ovo su uhićeni u dramatičnoj potjeri u Zagrebu. Jedan je na tjeralici Belgije

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

ČETVORICA muškaraca, koji su osumnjičeni za niz provala, krađa i krivotvorenje isprava, privedeni su danas u DORH.

Radi se o muškarcima koji su uhićeni prije dva dana tijekom policijske sačekuše i dramatične potjere koja se odvijala u zagrebačkom Maksimiru. Policija je krenula u identifikaciju i uhićenje četvorice osumnjičenih za teške pljačke, čije je vozilo presrela na križanju Maksimirske ceste i Mandlove ulice, no muškarci su pokušali pobjeći i pritom slupali sedam automobila koji su stajali na semaforu. 

 

Policija je danas objavila detaljno priopćenje o akciji. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca, starosti, 36, 34, 32 i 19 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, prisila prema službenoj osobi, krivotvorenje isprava te osam kaznenih djela teških krađa provaljivanjem.

Pljačkali vile na Pantovčaku

Provodeći kriminalističko istraživanje je utvrđeno kako počinitelji gotovo svakodnevno, u večernjim satima nakon što se spusti noć, obilaze ulice u podsljemenskoj zoni u cilju uočavanja domova imućnijih vlasnika u trenutku kada u njima nema nikoga. Tada bi prilazili objektu sa stražnje strane te se pomoću ljestvi, koje bi donijeli sa sobom, penjali na terase objekta, a zatim obijali vrata ili prozore kroz koje su ulazili. Po ulasku, ispremetali bi stvari, pretražili ladice, ormare, sefove i otuđivali veće količine novca, zlatnog nakita, satova, pa čak i skupocjene parfeme.

Ciljanim postupanjem policije utvrđeno je kako su osumnjičeni zajedno počinili kazneno djelo teške krađe provaljivanjem na području I. policijske postaje Zagreb, kojom prilikom su otuđili novac i zlatni nakit. Upravo zbog toga policijski službenici pristupili su uhićenju navedenih osoba kako bi proveli kriminalističko istraživanje.

Realizacija je započela u Maksimirskoj ulici, kod raskrižja s Mandlovom ulicom, u trenutku kada su bili zaustavljeni između više kolona vozila zbog upaljenog crvenog svjetla i u trenutku kada se procijenilo da je situacija povoljna. Prilikom prilaska policijskih službenika Jedinice za specijalnu i interventnu policiju i policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta vozilu osumnjičenih osoba, shvatili su situaciju te je vozač vozila naglim ubrzanjem vozila unatrag i naprijed pokušao ipak pobjeći i izbjeći kazneni progon, pri tome oštetivši sedam vozila koja su se nalazila oko njega i ozlijedivši dvojicu policijskih službenika. Policijski službenici su, zbog sprječavanja bijega i zaštite imovine i života okolnih građana, upotrijebili sredstva prisile - tjelesnu snagu - kojom prilikom su razbili prozore na zaključanim vratima vozila i pod nadzor stavili osumnjičene osobe, koje su zatim vezali sredstvima za vezivanje, uhitili i doveli u službene prostorije policije.

Jedan je na tjeralici Belgije

U daljnjem kriminalističkom istraživanju kod osumnjičenih osoba je pronađen zlatni nakit koji su netom prije otuđili u kaznenom djelu, sredstva maskiranja i drugi predmeti koji su od značaja za kazneni postupak. Također je provedeno više pretraga domova kojima se koriste osumnjičene osobe, kao i osobnih automobila.

Također, daljnjim provjerama je utvrđeno kako je za osumnjičenim 36-godišnjakom policija Kraljevine Belgije raspisala međunarodnu potragu radi izdržavanja kazne zatvora od 8 godina te zbog činjenja kaznenih djela teških krađa na području Kraljevine Belgije u sklopu zločinačkog udruženja, što dodatno govori o visokom stupnju organiziranosti i kriminalnom ponašanju osumnjičenih osoba.

Sveukupna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi minimalno 80.000 eura.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je podneseno Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu, objavila je policija.

Pročitajte više