PANDORINI DOKUMENTI

VIDEO Pandorini dokumenti: Đukanovići skrivali vlasništvo u više od pet država

Screenshot: MANS

MREŽA za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) otkriva da se u Pandorinim dokumentima krije ime Mile Đukanovića i njegove obitelji.

Vanja Ćalović Marković i Dejan Milovac pišu da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Britanskih Djevičanskih otoka, Paname i Gibraltara.

Sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije s tvrtkama kćerima u Londonu i Crnoj Gori.

Među dokumentima koje su proučavali istraživački novinari MANS-a pronašli su ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju fondova koje su Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. lipnja 2012. godine s kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited, registriranom na Britanskim Djevičanskim otocima.

Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalan osnivački ulog i precizira da u bilo kojem trenutku u fondove može biti unesena imovina, kako samih osnivača, tako i drugih osoba. Fondovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlaštena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

Da se zaista radi o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu, pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja fondova - diplomatska putovnica Mile Đukanovića i račun za vodu s njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku osobnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu, piše MANS.

Pročitajte više