Video: Pavle Kalinić se obračunao s Vladom, mafijom, Bajićem i Ninoslavom Pavićem

PAVLE Kalinić, ravnatelj Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, rekao je za Index kako postoje očigledne, ali i skrivene opasnosti nakon poplava. "Uz standardne opasnosti za zdravlje ljudi zbog nakupljanja vode te uz opasnosti koje voda može nanijeti gradskoj infrastrukturi i zgradama, postoji još jedan problem, koji se u Hrvatskoj intenzivirao u zadnjih 20 godina.


"U zadnjih 20 godina se intenziviralo zakopavanje opasnih otpada", rekao je Kalinić i referirao se na slučaj tajanstvene smrti dvojice radnika tvrtke Portun - Ferum u zagrebačkom Jankomiru. Postoje indicije da je za tu smrt kriva kombinacija bujanja Save, ali i višegodišnjeg odlaganja opasnog otpada ispod šljunka.

"Mafija koja kontrolira sve u Hrvatskoj pokušava pronaći krivce za to iako se jako dobro zna tko je kriv i odgovoran za tragediju. Diljem Zagreba, ali i cijele države postoje stotine i tisuće takvih lokacija, na kojima se ilegalno uzimalo šljunak i unutra svašta bacalo i zakopavalo. Bačve s opasnim otpadom se raspadaju zbog hrđanja, pa ovakvi incidenti nisu čudni", rekao je Kalinić.

"Ninoslav Pavić protiv mene provodi medijski reket!"

S razgovorom o ovoj temi Kalinić je nastavio i na druženju s novinarima u središtu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. "Oko nesreće su se počele plesti neke čudne priče", kaže Kalinić koji je konferenciju za novinare sazvao zbog teksta koji se danas pojavio u Jutarnjem listu. Kalinić tvrdi kako Ninoslav Pavić preko svojih medija protiv njega provodi medijski reket i pokušava krivnju za zataškavanje informacija svaliti na Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Kalinić tvrdi da je njegovom Uredu za nesreću na Jankomiru javljeno tek oko 17 sati, pet sati nakon samog događaja. "Time je prekršen Zakon o zaštiti i spašavanju", kaže Kalinić. Šefu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama sumnjivo je i što se odjednom ne zna tko je uzimao uzorke na mjestu tragedije jer to je, tvrdi Kalinić, posao Ministarstva za zaštitu okoliša.

"Ne žele napraviti obdukciju kako ne bi saznali što se dogodilo"

"Zašto se sad ne želi napraviti obdukcija poginulih radnika? Mi i dalje ne znamo od kakvog su plina oni stradali, netko očito ne želi da se to zna. Kažu da ne mogu napraviti obdukciju jer ih je strah trovanja. Pa kako su onda mogli staviti trupla u te željezne kapse a da se nitko nije otrovao", s pravom se zapitao Kalinić.

Ilegalno odlaganje opasnog otpada, ističe Kalinić, ogromni je biznis u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. "Netko na tome jako dobro zarađuje i jasno je da oni ne žele da se to zna. Postoje indicije da su se radnici na Jankomiru otrovali upravo zbog jednog takvog ilegalnog odlagališta", kaže Kalinić i dodaje kako policija zbog toga vjerojatno vrši istragu. A ako je ne vrši, trebala bi.

Sam protiv svih

Zagrebački šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, međutim, ne krije da ne vjeruje previše pravnoj državi. "Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić gubi iskaze, policija gubi pištolje iz skladišta, a Ministarstvo zaštite okoliša očito nema interesa da se obračuna s ilegalnim odlagalištima opasnog otpada", kaže Kalinić.

Obračunavao se Kalinić na konferenciji za novinare i s Hrvatskim vodama, još jednom naglasivši kako na terenu proteklih dana nije bilo dovoljno resursa ni ljudstva za borbu protiv poplava. Iz Hrvatskih voda su, pak, u jutrošnjem obraćanju medijima poručili da takvi navodi nisu točni i da su oni učinili sve što je bilo u njihovoj moći. No, Kalinić im ne vjeruje i poručuje: "Sustav ne funkcionira".

Pročitajte više