VIDEO Pernar učenicima pred školom govori da ne cijepe djecu i da piju opasnu otopinu

Screenshot: TikTok

Ivan Pernar nastavlja svoju predizbornu turneju pred školama pa je tako ovoga puta držao govor djeci ispred Hotelijersko turističke škole u Zagrebu. Okupljenim polaznicima škole Pernar je govorio da moraju raditi djecu, da ih ne smiju cijepiti i navodio ih je da piju Lugolovu otopinu koja je opasna za ljude koji ne pate od deficijencije joda.

"Moraš nabaviti pet postotnu Lugolovu otopinu"

"Mi smo '65. imali četiri i pol milijuna ljudi, a sada ih imamo manje od četiri. Znači, morate raditi na djeci i nemojte ih cijepiti. To je najbitnija stvar, cjepiva su vam otrov.

Jel' itko ima suha usta ujutro kad se probudi? Prva stvar koju radiš ujutro je da piješ vodu, je li tako? I zadnja stvar koju radiš prije spavanja je da piješ vodu. Uzrok suhih usta ti je manjak joda. Moraš nabaviti Lugolovu otopinu, pet postotnu, ja sam tako riješio svoj problem, stavio sam svaki dan jednu kap.

Znate zašto je opasno imati suha usta? Zato jer na zubima imate plak zubni, to je biofil, u njemu su bakterije koje stvaraju kiselinu. Ako nema sline koja bi isprala kiselinu, ona vam nagriza caklinu, ostajete bez zuba", rekao je Pernar djeci.

Na kraju snimke, čuje se glas muškarca koji govori: "Gospon Pernar, zvonilo je, morate ići", a on se nakon toga grli s okupljenom djecom.

Liječnici upozoravaju ljude da ne koriste Lugolovu otopinu

Lugolova otopina, koju Pernar preporučuje djeci, mješavina je kalijevog jodida i razrijeđenog joda. U medicini se koristi kao dezinfekcijsko sredstvo te za liječenje deficijencije joda koja može remetiti rad štitnjače. Liječnici godinama upozoravaju protiv uzimanja takvih otopina bez liječničkog nadzora.

"S obzirom na to da su višestruka istraživanja kod nas i u svijetu ustanovila da je kod najvećeg dijela populacije unos joda primjeren, ne preporučuje se unositi dodatne količine joda, odnosno različite preparate. Pretjerani unos joda najčešće dovede do 'blokade' funkcije štitnjače s posljedicom hipotireoze, nerijetko se pogoršava upalna bolest štitnjače (tireoiditis), a u nekim slučajevima se čak razvije i hipertireoza.

Lugolova otopina koja se često promovira u sebi sadrži 50 do 100 puta više joda u samo jednoj kapi od preporučene dnevne doze. Kao takva nikako se ne preporučuje bilo kao aktivni ili bilo koji suportivni oblik liječenja štitnjače. Jedina medicinska indikacija za primjenu Lugolove otopine je teški oblik hipertireoze, kada niti uz visoke doze lijekova tireostatika ne možemo postići urednu funkciju štitnjače.

Ako primjena lijekova u skladu s pravilima struke ne dovodi do zadovoljavajućeg kliničkog i laboratorijskog odgovora ili su lijekovi iz nekih razloga kontraindicirani uslijed razvoja potencijalno opasnih nuspojava, tada se u odgovarajućim dozama primjenjuje Lugolova otopina pod strogim liječničkim nadzorom, ne dulje od 15 dana", objasnio je dr. Božidar Perić, internist i dijabetolog iz KB-a Sestre milosrdnice, za portal Adiva.

Pročitajte više