VIDEO Plenković nakon 4 sata sastančenja u HDZ-u za poraz okrivio - iseljavanje

Foto: Index, FAH

HDZ je održao četverosatni sastanak vrha stranke nakon izbornog poraza njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Kako smo već izvijestili, još su se u izbornoj noći u HDZ-u vidjele naznake početka rata za čelne pozicije u toj stranci nakon izbornog neuspjeha.

Nakon maratonskog sastanka Plenković se pohvalio "unisonom podrškom" vrha stranke.

"Nakon vrlo otvorene rasprave dobili smo unisonu potporu svih da je smjer stranke koju vodimo, politika koju vodi vlada i sve za što se zalažemo na tragu onoga što su temeljne vrijednosti HDZ-a, bilo da je riječ o političkim pitanjima, ekonomskim, socijalnim, vanjsko-političkim temama", rekao je Plenković.

Rekao je i kako se osobno ne osjeća odgovornim, a ostavio je mogućnost raspuštanja nekih županijskih organizacija HDZ-a.

Plenkoviću kriva demografija, mobilizacija ljevice i "određeni procesi"

Loš izborni rezultat pravdao je i - demografijom. Naime, rekao je da u krajevima u kojima je HDZ jači danas živi manje ljudi.

"Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača, naročito u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi", rekao je Plenković nakon maratonskog sastanka u HDZ-u.

Osim iseljavanja i mobilizacije ljevice, Plenković je za poraz okrivio i "neke procese koji se očito događaju u hrvatskom društvu", no nije želio reći koji su to procesi.

Kazao je da su na sjednici donesena dva zaključka - da će županijske organizacije napraviti svoju analizu i usporedbu izbornih rezultata s 2014. i 2015. te da je politički smjer HDZ-a s njim na čelu u potpunosti suglasan s temeljnim vrijednostima stranke.

>> Sve oko sastanka mogli ste pratiti iz minute u minutu na Indexu:

22:28 Plenković se ne osjeća krivim za poraz, kaže da je cijelo vrijeme davao podršku Kolindi.

22:27 Plenković je rekao da Kovač i Stier nisu bili na sastanku. 

22:26 Plenković je ostavio mogućnost raspuštanja nekih županijskih organizacija HDZ-a.

"Moramo vidjeti što možemo učiniti boljim u smislu onoga što radimo, kako privući birače koji možda trenutno ne izlaze na izbore, kako vratiti povjerenje birača koji su prije podržavali HDZ, a danas možda imaju neku rezervu", dodao je Plenković.

22:25 "Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača, naročito u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi"

22:24 "Ja sam dao jednu cjelovitu analizu koju sam osobno napravio za ovaj poraz, ali zadržimo to za interna tijela HDZ-a. Okvir analize je u cijelosti prihvaćen, puno je ljudi sudjelovalo u raspravi."

22:23 "Uzroci su slojeviti, očito se u Hrvatskoj događaju određeni fenomeni"

22:21 "Nakon otvorene rasprave dobili smo unisonu potporu smjeru koji vodimo"

22:20 "Sjednica je imala samo jednu temu - analiza predsjedničkih izbora, sudjelovalo je više od 30 kolega", rekao je Plenković.

22:19 Plenković izlazi pred novinare.

22:10 Nakon 4 sata gotov je sastanak u HDZ-u. Vaso Brkić je iz stranačke središnjice izašao bez riječi. Čeka se obraćanje Plenkovića.

21:40 Sastanak traje više od tri i pol sata. Novinari su satima u predvorju. Ne zna se koliko će ovo trajati.

20:45 Sastanak traje već skoro tri sata. Upravo je izašao Oleg Butković i poručio novinarima: Još ćete se načekati.

19:15 Posebni premijerov savjetnik Robert Kopal izjavio je da su predsjednički izbori izrazito individualizirani, a ponekad animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.

Čestitavši Zoranu Milanoviću na pobjedi na izborima, rekao je da su predsjednički izbori izrazito individualizirani, iako iza kandidata stoje stranke, te se ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama, "pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju".

Ocijenio je kako tip kampanje kakva je vođena, a s obzirom na to da u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda, mobilizira lijevo biračko tijelo.

"HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i takva kampanja je dovela do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo", procijenio je Kopal.

"U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne i afirmativne kampanje", dodao je. 

Slaže se s ministrom Davorom Božinovićem da treba ustanoviti razloge, a ne krivce poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, jer, naglasio je Kopal, "to sigurno nije jednadžba s jednom nego s više nepoznanica."

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće stanje u HDZ-u s obzirom na rezultate europskih i predsjedničkih izbora, Kopal je rekao da je na europskim izborima HDZ pobijedio, te ne treba smetnuti s uma da su predsjednički izbori specifičan tip izbora, pa se ne mogu uspoređivati rezultati tih dvaju izbora.

Dodao je da se crni labud može dogoditi samo jednom jer je neočekivan, a sve dalje, pa i u vezi onoga što se dogodilo na ovim izborima, više nisu crni labudovi.

18:15 Sastanak je počeo.

18:05 Na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koja je počela nešto iza 18 sati, među inim, došli su i ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović, potpredsjednici HDZ-a Davor Butković, Darko Horvat, Tomislav Čuljak, Josip Bilaver, predsjednik saborskog kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić koji nije davao izjave.

18:00 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, upitan kakvu očekuje da će vanjsku politiku voditi Zoran Milanović, kazao je da vanjsku politiku vodi hrvatska Vlada – premijer i ministar vanjskih i europskih poslova sukladno Ustavu, a predsjednik Republike je sukreator vanjske politike.

„Hrvatska vanjska politika je do sada bila i te kako vidljiva otkada je na čelu Vlade premijer Andrej Plenković”, dodao je.

Ističući kako je bio cijelo vrijeme u kampanji u kojoj je Grabar-Kitarović dao puno podršku, ministar obrane i član Predsjedništva Damir Krstičević čestitao je novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Poručio je kako se nada dobroj suradnji u interesu jačanja sposobnosti Hrvatske vojske.

Na pitanje hoće li Milanović stopirati nabavku novih borbenih aviona, ministar Krstičević odgovorio je da, koliko je vidio, novoizabrani hrvatski predsjednik želi da Hrvatska dobije višenamjenski borbeni avion.

17:47 Čestitajući Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika Republike, predsjednica HDZ-ove Zajednice žena „Katarina Zrinski” Nada Murganić rekla je kako joj je žao što nije pobijedila Grabar-Kitarović iako su sve stranačke strukture odradile posao na terenu. „To je personalizirana kampanja tako da je teško govoriti tko je kriv”, ocijenila je.

17:40 Stigao je Andrej Plenković. Kratko je komentirao da očekuje analizu izbora. „Analizu, analizu. Vidimo se poslije”, kratko je poručio Plenković.

17:34 "Zagrebački HDZ je u drugom krugu skočio sa 74 tisuće na 150 tisuća glasova", kazao je Andrija Mikulić.

17:30 Šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović Ivan Anušić komentirao je pri dolasku u HDZ poraz Kolinde.

"Ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv. Nema nikakvih čudnih stvari, jednostavno, kandidat u drugom krugu dobio je 106.000 glasova više i to je jasna stvar", izjavio je Anušić.

Na pitanje očekuje li žestoku raspravu, rekao je da ne isključuje to, najavljujući da će on podnijeti izvještaj, nakon čega će se vidjeti hoće li biti žustrih tonova. 

17:24 Tomo Medved ušao je bez riječi.

17:19 Uoči zajedničke sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a u sjedište stranke već su stigli predsjednik sabora Gordan Jandroković i glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik Robert Kopal, koji je otkrio nekoliko razloga zašto je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izgubila izbore. OPŠIRNIJE

17:15 Predsjednik sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potvrdio je da će Predsjedništvo HDZ-a popodne na sjednici analizirati razloge zbog kojih nisu dobili predsjedničke izbore te je ocijenio kako ta sjednica "neće biti mirna kao sjednica Predsjedništva sabora".

"Proanalizirat ćemo što je bilo ključno da ne dobijemo ove izbore, no o tome ću prvo govoriti na sjednici Predsjedništva, a onda javno", rekao je Jandroković novinarima nakon kratke sjednice Predsjedništva sabora na kojoj nije bilo disonantnih tonova.

"Sjednica HDZ-ova Predsjedništva neće biti mirna kao sjednica Predsjedništva sabora, bit će, vjerojatno, puno više rasprave", ocijenio je.

Upitan hoće li u stranci biti sankcioniranja zbog neuključivanja ili krivog uključivanja u kampanju, odgovorio je da će se danas o tome svakako raspravljati dodavši kako ne bi bilo korektno da prije same sjednice najavi što će se događati. 

"Očekujem da će biti različitih razmišljanja, čuli smo ih i tijekom kampanje i na sam dan objave rezultata, tako da u demokratskoj atmosferi očekujem da raspravimo sve što je važno za HDZ", naglasio je Jandroković.

"Držim se one 'u pobjedi se ne uzvisi, u porazu se ne ponizi', dakle politika je kao sport - ne možeš uvijek pobijediti, ali nakon što ne pobijediš, treba vrlo objektivno i iskreno proanalizirati koji su stvarni razlozi i nakon toga krenuti dalje. Pred nama je još puno posla", istaknuo je.

Pojasnio je i svoju izjavu da je HDZ vodio pogrešnu politiku u drugom krugu, da se otišlo previše desno. "Smisao je moje izjave bio da je naša kampanja bila takva da je jako motivirala i birače našeg političkog suparnika", kaže Jandroković.

Pročitajte više