VIDEO Plenković se hvali: Očuvali smo standard i kupovnu moć kućanstava

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

ZAVRŠILA je sjednica vlade.

Sjednica vlade

Sjednica vlade

Objavljuje Index Vijesti u Srijeda, 22. ožujka 2023.

Na početku se obratio Plenković

O neradnim nedjeljama

Na taj način pronalazimo dobru ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. Ovom kombinacijom sa 16 radnih nedjelja možemo naći ravnotežu tako da ni turizam ne pati.

O potresu

Premijer Andrej Plenković izjavio je, na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, da s visokim stupnjem sigurnosti može potvrditi kako će se za obnovu Zagreba uspjeti potrošiti praktički sav alocirani novac, 683 milijuna eura, iz Fonda solidarnosti.

“Proces obnove je složen, dugotrajan i financijski zahtjevan. U poziciji smo da možemo s visokim stupnjem sigurnosti kazati da će praktički sva sredstva koja su alocirana za zagrebački potres, to je 683 milijuna eura, biti i potrošena sukladno planovima do kraja lipnja”, istaknuo je Plenković na sjednici vlade.

Podsjetio je na nedavno usvojeni Zakon o obnovi, kojim se ubrzavaju procedure i centraliziraju sva tijela. Trenutna ukupna vrijednost obnove privatnih i javnih zgrada u Zagrebu iznosi 2.3 milijarde eura.

Na treću godišnjicu potresa prisjetio se i djevojčice Anamarije Carević, koja je tada smrtno stradala, dodavši kako je tada ozlijeđeno još 27 osoba, kao i da je oštećeno 25.000 objekata.

O međunarodnim aktivnostima

Razgovarali smo o odnosima s BiH, bio je tu Dragan Čović. Obuljen je posjetila Ukrajinu, što je jako dobro, izložila naša iskustva o obnovi kulturne baštine. Bili smo u Istri.

O ukidanju viza za SAD

Ovo je korak naprijed, u skupini smo 14 partnerskih zemalja SAD-a. Samo su 4 europske zemlje u programu.

Schengen i u zračnim lukama

Podsjetio je i da od ove nedjelje, 26. ožujka, Hrvatska zaokružuje svoj ulazak u šengenski prostor, jer se režim za putnike u zračnom prostoru izjednačuje sa svim ostalima.

“Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora tretirani su kao domaći letovi, dakle, bez ikakvih kontrola kada je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro”, rekao je i istaknuo da će to biti dodatna vrijednost za turističku sezonu.

“Po svim povratnim informacijama, interes za Hrvatsku je enorman i očekujemo da ova sezona bude jako dobra, kao što je bila i 2022.”, poručio je Plenković. 

O plaćama

Prosječna neto plaća u siječnju je bila 1094 eura, to je prvi put da je prijeđen simbolički prag od 8243 kune za prosječnu plaću. Rast plaća pratio je rast cijena, znači da su u prosjeku očuvani standard i kupovna moć kućanstva. Medijalna neto plaća u siječnju je bila 930 eura, to je prvi put da je prijeđen prag od 7000 kuna za medijalnu plaću. Ona je bila 2016. ispod 5000 kuna.

O osobama s invaliditetom

Cilj je kvalitetnija skrb za osobe s invaliditetom, zakon je vrijedan 150 milijuna eura, odnosi se na oko 15 tisuća ljudi. Podsjećam da smo donijeli zakon o rodiljnom dopustu.

Zakon o inkluzivnom dodatku bi trebao stupiti na snagu od 1. siječnja.

Na temelju prijedloga Ministarstva, donijet ćemo odluku da roditelji njegovatelji imaju naknadu još 10 mjeseci nakon što im dijete premine.

Ulaže se dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu

Vlada je na sjednici raspravljala i o donošenju Nacionalnog plana za razvoj sustava obrazovanja do 2027. te akcijskog plana za njegovu provedbu do 2024. Plenković je najavio da će u idućem razdoblju vlada uložiti najviše do sada u obrazovani sustav.

“Uložit ćemo dvije milijarde eura u obrazovnu infrastrukturu, to je ulaganje bez presedana. Danas su izdvajanja za znanost i obrazovanje rekordna, proračun je 3.4 milijarde eura, a 2016. bio je 1.77 milijardi eura”, kazao je.

Najavio je da će taj plan omogućiti izgradnju i dogradnju još 400 vrtića i preko 600 osnovnih škola, kao i izgradnju sportskih dvorana.

Pročitajte više