VIDEO Plenković: Spremamo porezno rasterećenje, povećavamo i izdvajanja za ugrožene

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

ODRŽANA je sjednica vlade. 

Uvodno se javnosti obratio premijer Andrej Plenković, a zatim su uslijedile točke dnevnog reda.

Plenković je uvodno govorio o paketu mjera zbog velikog poskupljenja energenata. Komentirao je i zvjersko ubojstvo u Rijeci. 

Paket mjera zbog velikog poskupljenja energenata

"Donijet ćemo snažan paket mjera, ublažit ćemo udar na standard građana zbog snažnog rasta cijena energenata. Reagirali smo i na cijene goriva, ograničili smo cijene eurosupera, eurodizela i plavog dizela.

U proteklom razdoblju pozorno smo analizirali kretanje cijena energenata, pratimo što rade druge zemlje i pripremili smo sveobuhvatan paket mjera koji će Vlada predstaviti sredinom idućega tjedna. Paket mjera će se odnositi na proširenje opsega i povećanje iznosa socijalnih transfera najugroženijim i najranjivijim skupinama u društvu, socijalnim ustanovama i umirovljenicima.

Mjere će ići za tim da rast cijena struje i plina, koji je nažalost nemoguće potpuno obuzdati, bude što manji. U tome će zasigurno značajnu ulogu imati HEP.

Pripremaju se i elementi poreznog rasterećenja.

Paket će biti izdašan i snažan, vodit će računa o najugroženijima, o poduzetnicimao umirovljenicima i poljoprivrednicima.

 Za razliku od građana drugih država članica Europske unije, hrvatski građani u proteklom razdoblju nisu osjetili značajni rast cijena energenata. Primjerice cijena električne energije u Europskoj uniji je krajem prošle godine porasla prosječno 30 posto, a plina i preko 70 posto, a to nije slučaj u Hrvatskoj.

 

O zvjerskom ubojstvu u Rijeci

Najstrože osuđujem barbarski čin ubojstva u Rijeci. Razvidno je da počinitelj ubojstva ima dosta problem. Zgroženi smo zbog još jednog slučaja gdje je ubijena žena, a počinitelj ubojstva je muškarac. U ovom slučaju, prema informacijama koje imamo, nije bila riječ o nasilju u obitelji i o bliskoj osobi, ali i dalje je riječ o ubojstvu žene od strane muškarca. Takvo nasilje mora biti svedeno na najmanju mjeru i svaki put mora biti bezuvjetno kažnjeno.

Nažalost, pojedina kaznena djela ponekad nije moguće predvidjeti pa ih je i teško spriječiti. Možda je to bio slučaj i u ovoj situaciji, ali ostaje činjenica da smo zgroženi još jednim činom nasilja u kojem je život izgubila žena, a ubojstvo počinio muškarac. Ovdje se čini da nije riječ o kvalifikaciji nasilja u obitelji ili prema bliskoj osobi, ali je jednako tako neprihvatljivo i zastrašujuće.

Pripremamo veliku reformu pravosuđa. To je najveća reforma pravosuđa od ulaska u EU. Ona će biti izazov, prije svega za suce, ali ja vjerujem da je većina naših sudaca svojom kvalitetom i znanjem više nego dorasla ovom izazovu. Njome se definiraju rokovi za završetak postupka te da se uvodi obveza donošenja plana upravljanja postupkom. Neovisno o strahu oporbe, trenutnoj zabrinutosti Vrhovnog suda i kritici, mi ćemo ovu reformu braniti i od nje nećemo odustati.

 

O BDP-u

U 2021. ćemo imati dvoznamenkasti rast BDP-a. Za 2022. i 2023. je smanjena. Hrvatska bi s realnom stopom od 10.5 posto bila drugo najbrže rasuće gospodarstvo nakon irske. Procjene su daleko iznad inicijalnih očekivanja. Naš BDP se vratio na razine iznad 2019., iznad predkriznih vremena. Robni izvoz je porastao, treći je najveći u EU."

Pročitajte više