VIDEO Pogledajte kako izgleda zaleđeni Chicago. Bit će hladniji od Antarktike

Screenshot: BBC

ZALEDILA se skoro cijela rijeka Chicago, a sam grad prolazi kroz rekordno hladno razdoblje, javlja BBC.

U Chicagu bi temperature mogle pasti i na -33 Celzijeva stupnja, a zbog jačeg vjetra osjet hladnoće će biti blizu -45 stupnjeva.

Chicago hladniji od Antarktike

Kao što smo na Indexu pisali jučer, dijelovi SAD-a do kraja ovog tjedna smrzavat će se na čak -50 Celzijevih stupnjeva. Ovako niske temperature, piše BBC, događaju se jednom u 30 godina.

Rekordno niske temperature

"Fronta jedne od najhladnijih arktičkih zračnih masa širi se na sjeveru Srednjeg zapada prije nego što će se proširiti po većem dijelu istočne dvije trećine zemlje", objavila je državna meteorološka služba.

"Očekuje se da će niske temperature i leden i za život opasan vjetar voditi rekordno niskim temperaturama od sjevera Srednjeg zapada do Velikih jezera i doline Ohio." Uzrok je kovitlac arktičkog zraka koji se odvojio od polarnog vrtloga koji inače kruži iznad Sjevernog pola.

Državna meteorološka služba predviđa temperature između -23 i -40 stupnjeva Celzijevih širom Srednjeg zapada, a zbog vjetra osjet hladnoće bi u jednom području Minnesote mogao biti -54 stupnja Celzijevih.

I 10 minuta boravka na ekstremnim hladnoćama može biti vrlo opasno

Izvanredno stanje proglašeno je na području od Wisconsina do Alabame, a vlasti u Iowi upozorile su ljude da ne dišu duboko ako izlaze iz kuća te da pokušaju što manje pričati.

"Ljudi izloženi ekstremnoj hladnoći mogu u samo 10 minuta zadobiti ozebline", upozorila je državna meteorološka služba.

Meteorolozi kažu da će Chicago biti hladniji od Antarktike.

Kradu jakne i bunde

Na tisuće škola je zatvoreno, najviše na području sjeverozapada SAD-a. Osim škola zatvorene su i brojne vladine agencije.

Policija javlja i o porastu kriminala na ulicama Chicaga - lopovi navodno ljudima prijete pištoljima i kradu im jakne i bunde.

 

Pročitajte više