Plenković nije htio smijeniti Horvata. Sastavio je 16 stranica u kojima ga brani

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

PRIJE PAR dana premijer Andrej Plenković bio je jasan u vezi s tim da se ne namjerava odreći svojih ministara koje javnost smatra nesposobnima i čiju smjenu traži opozicija.

 

"Što se tiče tih oporbenih napora, vrijeme je malo da kažemo nešto o tome. U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, koji spašavaju radna mjesta, ekonomiju, zdravlje, koji osiguravaju cjepivo, potpore umirovljenicima, socijalno ugroženima, poduzetnicima, građanima, i postoje oni koji ne rade ništa i čiji je jedini smisao izlaziti s inicijativama koje će biti odbijene i za koje ni sami ne dođu na glasanje. Da na trepavicama stoje, do kraja mandata neću maknuti nikoga. To je prva stvar. Je li to Horvat, Ćorić, bilo tko drugi, isto će se dogoditi kao što se dogodilo svih ovih šest godina. Imaju instrumente, neka napišu, mi ćemo doći u sabor, obranit ćemo, izglasat će se i idemo dalje", rekao je Plenković.

U trenutku nastajanja ovog teksta policija pretražuje kuću ministra graditeljstva Darka Horvata, ministra u Plenkovićevoj vladi, što još nismo vidjeli u hrvatskom političkom životu. U međuvremenu je pak javljeno da je ministar uhićen!

Na meti policije nekoliko Plenkovićevih ministara

Policija je jutros u suradnji s USKOK-om započela s pretragom kuće ministra Horvata u Međimurju. Izvidi su povezani sa zlouporabom položaja i ovlasti. 

>> Tko je Darko Horvat? Domovinski rat proveo u Sloveniji, Karamarko ga lansirao u vladu

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja. Istražitelji provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat. 

Uz Horvata, na meti istrage su i bivši ministar Tomislav Tolušić i Boris Milošević. Prema zasad dostupnim informacijama, sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja. Iako su prve informacije bile da je pod istragom i Josip Aladrović, HINA javlja da to nije točno.

Opozicija pokrenula zahtjev za smjenu Horvata

U svakom slučaju, Horvat je sigurno na meti istražitelja, isti onaj Horvat čiju smjenu je u saboru pokrenula opozicija, i to zbog sporosti u postpotresnoj obnovi Zagreba i Banije te nedovoljnog povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

>> Oporba ujedinjena protiv Horvata: "Ako to nije razlog za ostavku, ne znam što je"

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da su svi građani u Hrvatskoj svjesni da ministar Horvat ne može odraditi posao obnove.

"Pokazao se vrlo učinkovit u nečinjenju, u lijepoj priči, ali obnove nema. Jedan jedini čovjek u Hrvatskoj, Andrej Plenković, branit će Horvata, ali u dubini duše i on je svjestan toga da on taj posao ne može odraditi", rekla je.

To zna i cijela hrvatska javnost, ali se Plenković nikad nije htio odreći Horvata. On mu je zahvaljivao poltronskim ponašanjem.

Komentirajući produljenje roka za iskorištavanje europskih sredstava za obnovu, Horvat je ocijenio kako je to moguće "kada ima dobre volje i kada su argumenti jaki".

"Tko je premijer u Bruxellesu, jasno je pokazao i dokazao jučer i svaki komentar na tu temu je suvišan", rekao je Horvat. 

Horvat je bio pod Plenkovićevom zaštitom

Sada je na redu ubrzavanje procesa javnih natječaja i ugovaranja radova kako bi se iskoristio novac iz Fonda solidarnosti. 

"Gro projektne dokumentacije je gotovo, gotovo 300 zgrada je spremno za konstrukcijsku, odnosno za cjelovitu obnovu. Sada nam treba transparentna javna nabava, odaziv hrvatskog građevinskog sektora, a onog trenutka kada popunimo hrvatske kapacitete, i međunarodni tenderi", rekao je Horvat. 

Na inzistiranje novinara smatra li se ikako odgovornim za kašnjenje obnove od potresa, odgovorio je "da svi koji su uključeni u proces obnove snose svoj dio odgovornosti".

Horvat je rado tumačio Plenkovićeve riječi novinarima.

Na tvrdnju novinara da se s obnovom jako kasni, što je više puta kazao i predsjednik vlade Andrej Plenković, Horvat kaže kako premijer to nije rekao.

"Premijer nikada nije rekao da kasnimo, premijer je rekao da nismo zadovoljni dinamikom obnove", rekao je svojedobno Horvat.

Obrana Frka-Petešića

Branio je premijerovog liblinga Zvonimira Frka-Petešića u aferi s državnim stanom.

>> Horvat o državnom stanu Frka-Petešića: Primjer dobre suradnje ispao je problematičan

"Gospodin Frka-Petešić ima pravo na stan, on je to pravo konzumirao i živi u tome stanu. Malo sam razočaran i žao mi je što jedan primjer dobre suradnje između privatnih vlasnika i državnih institucija, koji je vrlo brzo generirao potrebne suglasnosti, koje su bile temelj za početak obnove predmetne zgrade u gotovo tri mjeseca, na kraju ispadne ovako problematičan, bez ijednog ozbiljnog argumenta", ocijenio je Horvat.

Plenković zato i dalje štiti Horvata.

Početkom mjeseca je vlada odbacila navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu, a on je nakon sjednice vlade rekao da će očitovanje, koje sadrži pet poglavlja, iznijeti na saborskoj sjednici.

Vlada na 16 stranica brani Horvata od smjene

Prijedlog je odbijen "vrlo jasno i vrlo rezolutno", izjavio je ministar Horvat novinarima nakon što je vlada sa sjednice Hrvatskom saboru uputila očitovanje na prijedlog 62 oporbena zastupnika, nezadovoljnih brzinom obnove nakon potresa, za pokretanje pitanja njegova povjerenja.

"Nakon sastanka i pune podrške stranaka vladajuće koalicije, mislim da je svaka sljedeća riječ suvišna", dodao je Horvat.

"Vlada Republike Hrvatske odbija sve navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Darku Horvata, ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Vladi Republike Hrvatske, kao neutemeljene i neosnovane te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Svoje stajalište Vlada Republike Hrvatske temelji na činjenicama koje se navode u nastavku ovoga očitovanja", navodi se u očitovanju Plenkovićeve vlade od 3. veljače.

U dokumentu koji potpisuje Plenković na 16 stranica se brani Horvata te na kraju dolazi do ovog zaključka: "Stoga Vlada Republike Hrvatske predlaže da Hrvatski sabor odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja Darku Horvata, ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Vladi Republike Hrvatske."

Nakon današnje akcije policije teško je vjerovati da Horvat može ostati ministar.

Pročitajte kako Plenković brani Horvata od smjene.
 

Plenković u obrani Horvata by Index.hr on Scribd

Pročitajte više