VIDEO Pogledajte snimke iz Grčke i Turske. Ogromna snježna oluja napravila kaos

Foto: Forecast Weather Greece

OBILNE snježne oborine u Grčkoj uzrokovale su kaos u cestovnom i željezničkom prometu, a u Turskoj je zbog nevremena zatvorena istanbulska zračna luka. Spasilačke ekipe, uključujući vojsku, cijelu noć su evakuirale tisuće ljudi koji su ostali zameteni u svojim automobilima na autocesti kod Atene.

Do utorka ujutro evakuirano je više od 3500 ljudi, od kojih su neki napuštali svoje automobile i pješačili u noći po autocesti. Oko 1200 automobila ostalo je zameteno snijegom na Attiki Odosu, glavnoj atenskoj obilaznici, rekao je glasnogovornik vlade Giannis Oikonomou.

"Imali smo vrlo tešku noć i u tijeku je nadljudska evakuacija na Attiki Odosu", rekao je Oikonomou za grčku televiziju. "Još smo u vrlo teškoj fazi, jer prognoze govore da ćemo se za neko vrijeme opet imati (vremenske) teškoće", rekao je.

 

Pomagala vojska

Kako su temperature padale tijekom noći, vojnici su dijelili hranu, vodu i pokrivače vozačima, od kojih su neki ostali u automobilima više od 10 sati. Televizijske snimke prikazuju cestu i vozila prekrivene snijegom.

Petnaest putnika je ozlijeđeno kada je vozilo željezničkog prijevoza pokušalo povući vlak s oko 200 putnika koji se zaustavio u velikom snijegu u središnjoj Grčkoj. Vlasti su u utorak proglasile neradni dan te zatvorile javne urede i privatne tvrtke osim supermarketa, ljekarni i benzinskih postaja na širem području Atene i na nekim otocima.

U dijelovima Atene nestalo je struje, a operater mreže rekao je da su radovi u tijeku. Predviđa se da će oluja, nazvana Elpida, trajati do srijede.

Problemi i u Turskoj

Letovi u istanbulskoj zračnoj luci obustavljeni su do utorka poslijepodne zbog loših vremenskih uvjeta koji su izazvali prometni kaos u najvećem turskom gradu. U istanbulskoj luci letovi su najprije obustavljeni u ponedjeljak poslijepodne, kad je zimsko nevrijeme pogodilo grad od gotovo 16 milijuna stanovnika.

Nacionalni avioprijevoznik Turkish Airlines i privatni prijevoznik Pegasus također su u utorak izvijestili o prekidima u manjoj zračnoj luci Sabiha Gokcen, na azijskoj strani grada.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više