VIDEO Policija suzavcem rastjerala Gay Pride u Istanbulu

Foto: EPA

TURSKA policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo okupljeno na Paradi ponosa danas u središtu Istanbula i pritvorila nekoliko osoba koje su željele sudjelovati na događaju koji su lokalne vlasti zabranile.

Agencija Reuters snimila je kako policajci guraju i vuku ljude, od kojih su neki mahali zastavama duginih boja dok su se okupljali u ulici pokraj središnje avenije Istiklal.

Privedeno je oko 20 ljudi, uključujući jednog fotoreportera, izvještavaju mediji.

Gay Pride je bio zabranjivan u Turskoj

Turske vlasti su nekoliko puta posljednjih godina zabranile održavanja Parade ponosa. Ranije su tisuće ljudi sudjelovale na tim paradama ulicama Istanbula. Turska je već dugo kandidat za pridruživanje Europskoj uniji, ali se njezin proces pridruživanja oteže zbog raznih pitanja, uključujući i poštovanje ljudskih prava.

U četvrtak je većina čelnika Europske unije u zajedničkom pismu obećala nastaviti borbu protiv diskriminacije LGBT zajednice dok traje spor s Mađarskom, čiji je parlament prošlog tjedna odobrio zakon kojim se u školama zabranjuje distribucija materijala koji navodno promiču homoseksualnost i promjenu spola.

Pročitajte više