VIDEO Policija u Hong Kongu jedva izvukla živu glavu pred prosvjednicima

Screenshot: Twitter/Hong Kong Free Press

DESECI tisuća prosvjednika ponovo su u nedjelju izašli na ulice u Hong Kongu. Prosvjed je počeo mirno, ali onda su izbili žestoki sukobi oko i u šoping centru u kojem se prodaju proizvodi nekih od najvećih svjetskih luksuznih brendova.

Stotine prosvjednika satima su odmjeravale snage s policijom, na koju su u jednom trenutku počeli bacati kišobrane i plastične boce. Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca.

Letjele boce i kišobrani, deseci policajaca i prosvjednika ozlijeđeni

Najmanje 10 policajaca je ozlijeđeno, kao i nepoznat broj prosvjednika. Najmanje 40 prosvjednika uhićeno je zbog nezakonitog okupljanja, javlja South China Morning Post.

Štoviše, kako prenosi New York Times, jednom policajcu prosvjednik je odgrizao komad prsta nakon što mu je policajac zabio prst u oko. Na snimkama se vidi da su policajci, koji su uletjeli u šoping centar u punoj interventnoj opremi, na trenutke bili brojčano nadjačani i okruženi. 

Putnici su zadržali vlak kako bi što više prosvjednika moglo otići njime i izbjeći uhićenje. Do sukoba je došlo nakon mirnog prosvjednog marša u kojem je, kažu organizatori, sudjelovalo 115 tisuća ljudi.

Prosvjed se ovog puta odvio u Sha Tinu, novorazvijenom gradu između hongkonškog otoka i granice s Kinom, čime su se prosvjedi proširili iz samog središta ovog grada-države. 

U međuvremenu su se stotine ljudi pridružile odvojenom prosvjedu novinara protiv policijskog nasilja u središtu Hong Konga. Novinari kažu da ih je policija maltretirala dok su pokrivali prosvjede tijekom prošlog mjeseca.

Milijuni stanovnika Hong Konga izašli su na ulice u posljednjih mjesec dana, zahtijevajući od vlade predvođene premijerkom Carrie Lam da povuče iz procedure zakon kojim bi se omogućilo izručenje u Kinu, od koje je Hong Kong u velikoj mjeri autonoman - barem zasad.

Iako je Lam nazvala zakon "mrtvim", nije ga službeno povukla iz procedure. Prosvjednici nisu zadovoljni takvim polovičnim rješenjem.

"Njena izjava da je zakon mrtav bila je samo da primiri ljude. Ali iz pravne perspektive, samo povlačenje može ispuniti naš zahtjev. 'Mrtav' je samo netočan opis", komentirala je neimenovana prosvjednica za South China Morning Post. 

"Naša glavna upraviteljica (Lam) nije više vjerodostojna. Vjerujete li vi njoj? Ja joj ne vjerujem", rekao je drugi prosvjednik. 

Prosvjednici su također izrazili ljutnju dosadašnjom policijskom primjenom sile. "Ovih dana policija je poludjela. Izgubili su razum i provode zakon kao da su suci, koristeći sve vrste nasilja protiv nas prosvjednika. Mislim da je to neprihvatljivo", požalio se još jedan prosvjednik. Ipak, iz snimki i izvještaja jasno je da je nasilje bilo obostrano, pa čak i da su neki policajci jedva izvukli živu glavu pred prosvjednicima.

"Ovih dana nema više povjerenja u Kinu, stoga prosvjednici izlaze. Nisu li obećali prije 50 godina, nema promjene. A opet smo vidjeli promjene. Ja već imam 70 i nešto godina. Što ja znam o politici? Ali politika dolazi k vama", komentirala je prosvjednica Jennie Kwan (73) za Reuters, izražavajući zabrinutost koju manje-više svi prosvjednici dijele: da se Kina sprema na mala vrata ukinuti autonomiju Hong Konga, bivše britanske kolonije koju je London službeno vratio pod suverenitet Pekinga 1997.

Lam je pak nazvala prosvjednike pobunjenicima zbog nasilja kojem su pribjegli, sugerirajući tako da bi se sukobi mogli dodatno zaoštriti. "Zahvaljujem policiji na lojalnom i profesionalnom održavanju reda, no mnogo su pretrpjeli u napadima tih pobunjenika - možemo ih tako nazvati", poručila je.

Pročitajte više