VIDEO Poljski zastupnik ne odustaje, opet je izvrijeđao žene sramotnim komentarima

Screenshot, Video: Channel 4 News Identity, S&D Facebook

POLJSKI zastupnik, Janusz Korwin-Mikke je ranije ovog tjedna izazvao zgražanje govorom  u kojemu je izvrijeđao žene u Europskom parlamentu, a sada se pojavio novi video u kojemu on brani te svoje teze.

>>VIDEO Poljak šokirao europarlament: Naravno da žene trebaju zarađivati manje, manje su inteligentne


>>Sprema se kazna Poljaku koji je brutalno izvrijeđao žene u Europskom parlamentu

Nakon što je na raspravi o nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca rekao da žene trebaju zarađivati manje jer su 'slabije, manje i manje inteligentne', pojavio se u poljskom parlamentu gdje su ga dočekale zastupnice koje su imale nekoliko pitanja za njega.

Izvrijeđao žene i u poljskom parlamentu

Tako je Korwin dva dana nakon što je izvrijeđao žene u Europskom parlamentu, izvrijeđao žene i u poljskom parlamentu. Dok je bio u posjetu poljskom parlamentu u Varšavi, Joanna Scheuring-Wielgus, zastupnica Moderne stranke ga je optužila da vrijeđa žene i rekla mu kako mu neće dopustiti da to ponovi.

Podržale su je još neke zastupnice, a bili su prisutni i novinari koji su snimili novi Korwinov ispad.

"Više je žena nego muškaraca u Poljskoj, bolje smo obrazovane i neću vam dopustiti da vrijeđate poljske žene, europske žene i žene diljem svijeta. To je sramota," rekla je Scheuring-Wielgus.

Korwin: Stereotip je da žene imaju isti intelektualni potencijal kao i muškarci

Korwin je odgovorio ovako:

"Umjesto da pričate, vi samo dostavljate slogane. Vrijeme je da se to zaustavi. Stereotip je dvadesetog stoljeća da žene imaju isti intelektualni potencijal kao i muškarci. To je stereotip koji mora biti uništen, jer nije istinit."


Tada se jedna novinarka ubacila komentarom: "Očigledno smo pametnije."

To nije zasmetalo Korwina pa je zatražio od njih da mu navedu jedan ženski izum: "Recite mi o jednom izumu kojeg se dosjetila žena. Jedan?"

Nabrojao tri muška izuma koja 'žene jako dobro poznaju'

Potom ga je novinarka upitala: "A što je s Marie Curie?", na što je Korwin odgovorio: "Ne, to je bio Pierre Curie."

I dok su se okupljeni u nevjerici nasmijali, on je nabrojao tri muška izuma, koji su, dodao je, ženama jako poznati.

"Reći ću vam o tri izuma koja su otkrili muškarci, a za koja vi jako dobro znate: Mop. Otkrio ga je muškarac. Crnac, usput. Tamponi - također ih je izumio muškarac i feminizam, koji je također izumio muškarac," rekao je Korwin.

Zastupnica Scheuring-Wielgus mu je potom rekla kako smo ipak u 2017. godini i kako on ne bi bio tu da nije bilo jedne žene, a on je samo rekao: "Naravno."

Napao žene u Europskom parlamentu

Podsjetimo, Korwin Mikke je ranije ovog tjedna u sklopu rasprave o nejednakosti plaća između žena i muškaraca u Europskoj uniji održao govor koji je razljutio mnoge diljem svijeta. Rekao je kako žene trebaju zarađivati manje i kako je, po njemu, to normalno:


"Naravno da žene moraju zarađivati manje od muškaraca. Slabije su, manje su i manje su inteligentne i moraju zarađivati manje. To je sve."

Taj svoj zaključak je potkrijepio nevažnim i nepovezanim podacima:

"Znate li koji je najviši plasman koji su osvojile žene u poljskoj olimpijadi teorijske fizike? Reći ću vam. 800 mjesto. Znate li koliko je žena među prvih 100 šahista svijeta? Reći ću vam, ni jedna."

Tada mu je odgovorila španjolska zastupnica Iratxe Garcia Perez, a njezina grupacije je taj video objavila na YouTubeu i Facebooku uz naslov 'Kako odgovoriti ženomrscu'. 

Europski parlament mu sprema kaznu

BBC prenosi kako bi Korwin-Mikke mogao biti kažnjen zbog svojih izjava u Europskom parlamentu. Predsjednik parlamenta istražuje je li Janusz Korwin-Mikke svojim komentarima prekršio pravila parlamenta.

Pravila zabranjuju uvredljiv, rasistički i ksenofoban jezik te ponašanje.

Kazne za ovakvo ponašanje kreću se od običnog ukora do kazne i privremene suspenzije. Prema pravilima Europskog parlamenta, zastupnici se "moraju jedni prema drugima odnositi "s poštovanjem" te ne smiju koristiti "uvredljiv, rasistički i ksenofoban jezik tijekom rasprava".

Ovo mu nisu prvi ispadi

Ovo Korwinu nije prvi ispad, a ako bude kažnjen, to mu neće biti ni prva kazna. Prošle godine je ostao bez desetodnevne plaća, a usto je suspendiran na pet dana jer je imigrante usporedio s izmetom.

U listopadu 2015. je suspendiran zbog nacističkog pozdrava u parlamentu, a tvrdio je i kako nije sigurno da je Hitler znao za holokaust.

Pročitajte više