VIDEO Poplava u Vrgorcu sve veća, prizemlja kuća pod vodom: "Strašno, zaista strašno"

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

OGROMNA poplava i dalje stvara velike probleme u Vrgorcu i okolici.

Jutros je zabilježeno da je u 24 sata palo novih 38 litara kiše po kvadratnom metru, čime se ukupna količina oborina od početka mjeseca popela na ekstremne 463 litre, objavio je portal Dalmacija danas.

Stanje popodne nije nimalo bolje.

Sve je više poplavljenih i odsječenih kuća, a na nekim mjestima ljudi koriste plovila da bi došli do njih.

Razgovarali smo s gradonačelnikom Vrgorca Antom Pranićem.

"Dosta je organizirana situacija s obzirom na situaciju. Alarmantno je, voda i dalje raste zbog bujičnih potoka koji dolaze. Iako trebamo biti optimisti, s obzirom na najavljeno poboljšanje vremenskih uvjeta. Sve službe su na terenu, a posebno timovi HGSS-a i Crvenog križa. Uspostavljen je opskrbni lanac za sva ugrožena domaćinstva, tako da nema panike", rekao je Pranić za Index.

"Nastojimo normalizirati stanje u ovakvim nenormalnim uvjetima. Zahvalio bih se svim službama na prvoj crti obrane, ali i članovima vlade koji dolaze u Vrgorac i izrazili su spremnost pomoći."

"Telefonski sam se čuo s premijerom, koji se zainteresirao za cijelu situaciju i izrazio spremnost da pomogne", kaže.

Brani se škola

Kako je javio HRT, brani se škola u Kokorićima. No to je sve uzaludnije jer, kako javljaju, voda nadire sa svih strana.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban zbog poplave u Kokorićima najavio je proglašenje elementarne nepogode u vrgoračkom kraju, dodavši da sada ondje neće biti potreban angažman Hrvatske vojske.

"Vidljivo je i golim okom da će biti proglašena elementarna nepogoda - to će biti učinjeno sutra tijekom dana", rekao je župan Boban prilikom današnjeg posjeta poplavljenom vrgoračkom području. Naglasio je kako je poplava strašna.

"Strašno, zaista strašno. Nemam riječi, posebno kad poznajem te ljude, kad poznajem mentalitet tih ljudi, koliko su vrijedni, koliko su radišni, koliko uopće doprinose poljoprivrednoj proizvodnji na području cijele županije, njihov udio je najveći", rekao je Boban.

Pročitajte više