VIDEO Posjetili smo obnovljeni vukovarski Vodotoranj, pogledajte kako izgleda

Foto: Andrea Topić

OBNOVLJENI Vodotoranj i danima prije obljetnice Bitke za Vukovar privlači posjetitelje.

Iako se unutra obavljaju završne pripreme za jubilej, raznosi tehnika i uglancavaju ekrani, znatiželjni posjetitelji na ulazu strpljivo čekaju u redu da kupe karte. Nije to neki dugačak red, ide poprilično brzo, možda najviše zato što ljubazna blagajnica odmah objasni da onaj tko nema covid-potvrdu ne može ući u toranj. 

Posjetitelji nagovaraju blagajnicu da ih pusti bez covid-potvrde, ali pravila su pravila

Kad smo mi nailazili, baš je raspravljala s upornim posjetiteljima koji su se htjeli popeti liftom, ali žena je bila neumoljiva. 

 

Cijena nije baš sitnica. Da biste se provozali dva kata do vrha Vodotornja, morat ćete izdvojiti 65 kuna, a ako ćete pješice, onda je cijena 55 kuna.

Unutra imate što vidjeti. Po uzoru na inozemne muzeje, toranj je multimedijalan, pa tako možete slobodno provesti pola sata unutra ako želite sve temeljito obići, saslušati i razgledati. U prizemlju se nalaze ekrani koji se pokreću na dodir, a svaki od njih priča drugu priču o povijesti Vukovara. Najviše onoj ratnoj, dakako. 

Unutra sa zvučnika sviraju instrumentali poput Schubertove Ave Maria i poneke, tiše klapske izvedbe pjesme o gradu Heroju, sve u svemu, iznenađujuće odmjereno i s ukusom.

Sve se čisti, razmješta se tehnika i pripremaju završni detalji za obljetnicu

Vrijedna čistačica pazi da sredstvom za dezinfekciju i krpom prođe praktički nakon svakog posjetitelja koji je prstima dirao ekran. Čiste se i gumbi na dizalu, a nema predaha ni kad su u pitanju sanitarne prostorije. 

Na zadnjem katu možete izaći na "terasu" odakle seže pogled na skoro cijeli Vukovar, naravno, kad nije baš maglovito kao što je ovih dana. Vukovarski Vodotoranj zaštićeno je kulturno dobro, a u njegovu obnovu uloženo je 46 milijuna kuna, od kojih su 39 milijuna kuna donacije oko 7000 donatora iz Hrvatske i svijeta.  

Pročitajte više