VIDEO Požar u Kaliforniji je tako jak da stvara vatrena tornada

Screenshot: Twitter/Accuweather

POŽAR Carr, jedan od nekoliko koji od srijede haraju sjevernom Kalifornijom, usmrtio je operatera buldožera i ozlijedio najmanje troje vatrogasaca.

>> VIDEO Požari u Kaliforniji: Vatra guta kuće i sve pred sobom

Požar je toliko silovit da stvara fenomen koji su neki nazvali "vatreni tornado" (eng. firenado). Naime, vjetar koji doseže brzinu do 100 kilometara na sat dovodi do vrtloženja samog plamena i zapaljenog materijala koje podsjeća na tornado. 

 

 

"Paklena borba" s požarom

Osim toga, već je uništio na desetke domova i zaprijeti gradu Reddingu. Situacija je "vrlo dinamična" i "paklena borba", rekao je glasnogovornik vatrogasaca Scott McLean.

"Ovaj požar je ekstremno opasan i guta sve pred sobom", izjavio je zapovjednik vatrogasaca Brett Gouvea. Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je u četvrtak izvanredno stanje u okruzima Shasta i Riverside.

Ugrožen grad od 90 tisuća stanovnika

Tisuće domova su evakuirani na zapadnom kraju Reddinga, grada s oko 90 tisuća stanovnika. Kalifornijska policija ide od vrata i asistira u evakuaciji ugroženih stanovnika. 

Prema posljednjoj procjeni, požar je zahvatio oko 30 tisuća hektara, ali službe očekuju da će se taj broj "dramatično" povećati. Samo 6% požara je stavljeno pod kontrolu.

Pročitajte više