VIDEO Pred HDZ-om priveden tinejdžer. Imao molotovljev koktel, oružje s čavlima i nož

Foto: Index

POLICIJA je intervenirala na današnjem prosvjedu ispred HDZ-a i privela mladića. Intervenciju je snimio reporter Indexa.

 

Na snimci s mjesta događaja vide se policajci u civilu koji okružuju mladića dok ga njihovi kolege drže na tlu. Snimka je nastala na samom kraju prosvjeda.

Imao nož, molotovljev koktel i oružje s čavlima

Kako neslužbeno doznaje Index, mladić je bio naoružan i nožem. Policajci u civilu su uočili da drži nož pa su ga savladali i priveli, i to tako što su ga doslovno odnijeli u maricu. Među stvarima su mu pronašli molotovljev koktel i oružje s čavlima. Kako doznajemo, radi se o 17-godišnjaku.

Iz zagrebačke policije za Index su potvrdili da je pred sam kraj prosvjeda, oko 14:40, privedena jedna maloljetna osoba. U tijeku je utvrđivanje svih okolnosti s obzirom na specifičnu situaciju, rečeno je Indexu iz zagrebačke policije.

Poruke protiv cijepljenja, WHO-a, uvođenja eura

Podsjetimo, Inicijativa "Slobodni zajedno" organizirala je danas prosvjed pred HDZ-om tražeći ostavku vlade i izvanredne izbore, pri čemu su se mogle čuti i poruke koje nemaju veze s proklamiranim ciljem - protiv uvođenja eura, rodne ideologije ili Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

>> Prosvjed pred HDZ-om, priveden mladić: "Našu djecu potiču da mijenjaju spol"

Prosvjed je organiziran nakon izbijanja afere s velikom pljačkom u Ini, a organizatori su poručivali da "vladi treba dati otkaz" zbog te i niza drugih korupcijskih afera.

No na prosvjedu na Trgu žrtava fašizma afera u Ini jedva da je i spomenuta, prosvjednici su se bunili npr. zbog promjene valute od početka sljedeće godine, navodnog uvođenja "rodne ideologije" u osnovne i srednje škole ili "umjetno stvorene" energetske krize te su tražili izlazak Hrvatske iz WHO-a. Prosvjednici su verbalno napadali novinare, među njima i HRT-ovu novinarku Maju Sever.

"Zbog digitalnog eura nestat će Hrelić i benkovački sajam"

Aktivistica iz Zadra Željka Becić kazala je da je Hrvatska, kao i druge članice Europske unije, izgubila politički suverenitet zahvaljujući Lisabonskom ugovoru, a nakon uvođenja eura izgubit će i onaj monetarni.

''Nedugo nakon eura doći će do digitalnog eura, onda se pozdravite sa svim slobodama koje znate. Nestat će zagrebački Hrelić i benkovački sajam, nestat će mnogo toga što je u kulturi hrvatskog naroda'', ustvrdila je, na što su uslijedili uzvici ''ne damo kunu''.

Prosvjednici zamjeraju vladi i loše upravljanje covid-krizom, tijekom koje je uskratila građanima pravo na rad, slobodno kretanje i mnoge druge slobode uvođenjem covid-potvrda, online nastave, pravila o nošenju zaštitnih maski i zatvaranjem objekata.

"WHO je u vlasništvu bankara"

''Svjetska zdravstvena organizacija je u većinskom vlasništvu bankara i farmaceuta koji su se obogatili na covid-krizi i pretvorili organizaciju u svoju privatnu firmu. Mi s ovog mjesta najavljujemo akciju izlaska iz Svjetske zdravstvene organizacije'', poručila je ginekologinja Marija Divić.

Predrag Livak iz sindikata Prosvjetitelj kritizirao je vladu zbog online nastave koja je učenicima uskratila socijalizaciju i druženje s vršnjacima, a učiteljima će, kako tvrdi, uskratiti posao jer će ih zamijeniti roboti i programi umjetne inteligencije

''Agenda transhumanizma namjerava zamijeniti i digitalizirati stvarne ljude, umjetna inteligencija je za vlastodršce sposobnija, jeftinija i superiornija'', rekao je.

Okupljene građane upozorio je i na određene ''štetne ideje'' koje polako ulaze u školske programe, a pritom "seksualiziraju djecu".

Na prosvjedu protiv HDZ-a pjevali himnu HDZ-a

Osuđujemo otvoreno ili suptilno propagiranje tzv. rodne ideologije u školama. U svijetu se djecu uči da je spol fluidna kategorija, protivno svim biološkim i medicinskim činjenicama, rekao je Livak, na što su okupljeni vikali ''ne damo djecu''.

Andrija Klarić, jedan od glavnih organizatora prosvjeda, ustvrdio je pak da je "narodu dosta cenzure znanosti i znanstvenika, plaćenih novinara i tzv. fact-checkera".

Paradoksalno, na kraju skupa pjevala se pjesma ''Bože, čuvaj Hrvatsku'', koja slovi kao himna HDZ-a, stranke protiv koje su prosvjedovali.

Na prosvjedu bili i obožavatelji Marka Franciškovića 

Na prosvjed je došla i nekolicina ljudi koja podržava Marka Franciškovića, teoretičara zavjera koji je optužen za poticanje na terorizam.

Franciškovića se tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjene javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

>> Podignuta optužnica protiv Franciškovića i njegove žene, evo za što ih sve terete

Pročitajte više