VIDEO Predsjednički izbori u Egiptu: Birači podmićeni, protukandidati zastrašeni i uhićeni

Foto: Hina
 
PRVI rezultati pokazuju da predsjednik Abdel Fatah al-Sisi vodi na egipatskim predsjedničkim izborima s 21,5 milijuna dosad osvojenih glasova, objavio je u četvrtak državni list Akhbar el-Youm.
 
Sisi se natjecao gotovo sam, jer su svi njegovi ozbiljni protukandidati uhićeni ili zastrašeni, pa se očekuje njegova glatka pobjeda za drugi četverogodišnji mandat.
 
Državno izborno povjerenstvo objavilo je i posljednji poziv biračima da glasaju u nadi da će povećati izlaznost kako bi Sisijeva pobjeda dobila legitimnu težinu. Kritičari komentiraju da predsjednička utrka podsjeća na izbore koji su arapske autokrate držali na vlasti desetljećima, do arapskog proljeća 2011.
 
Na internetu su objavljene snimke vozila s razglasima putem kojih se građane poziva da glasaju, uz obećanje da će im biti isplaćen iznos u vrijednosti od 3 dolara ako to učine. Službenici su u siromašnim predjelima dijelili šećer i rižu te nudili prijevoz do birališta.
 
 
Jedini protukandidat je Sisijev pristaša
 
Jedini protukandidat, uvršten u posljednji trenutak prije zaključenja prijavnih kandidatura, malo poznati političar Musa Mustafa Musa dobio je 721 000 glasova, piše list.
 
Musa, koji je i sam Sisijev pristaša, vjerojatno je, prema tvrdnjama kritičara, uključen kako bi izbori dobili izgled demokratskog natjecanja. 
 
U Egiptu pravo glasa ima 60 milijuna ljudi, a neki su birači priznali da su bili plaćeni za glasanje ili su dobili poticaje u drugom obliku. Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak.
 
"Ovo nisu stvarni izbori"
 
Dvadesetpetogodišnji Islam Mostafa priznaje da mu je nuđeno 100 funti da ode na glasovanje: "Neću glasati. Za koga da glasam? Sisi će ionako pobijediti. Ovo nisu stvarni izbori i što bih, uostalom, s tih 100 funti", kazao je Mostafa.
 
Diaa Rashwan, voditelj državnog ureda za informiranje, kazao je da podmićivanje za glasovanje predstavlja kazneno djelo koje nosi kaznu do jedne godine zatvora.
 
Prvi podaci govore da bi izlaznost mogla biti manja nego na izborima 2014. Prema dva izvora bliska nadgledanju izbora, moguće je da je izlaznost manja od 40 posto.

Pročitajte više