VIDEO Presica o Sberbanci: Prodana za 71 milijun kuna, mijenja ime i logo

ANDREJ Plenković dao je izjavu o Sberbanci. S njim su na presici bili ministar financija Zdravko Marić i šef HNB-a Boris Vujčić.

"Situacija oko Sberbanka se smirila", rekao je na početku Plenković.

"Sinoć je donesena odluka o sanaciji. Likvidacija bi financijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i naš financijski sustav jer bi Agencija za depozit trebala isplatiti do 3.8 milijardi kuna", rekao je.

"Od četvrtka smo radili maksimalne napore, koordinirali aktivnosti da se dogodi ovo što smo objavili - HPB je reagirala i bila je spremna preuzeti Sberbanku Hrvatska. To umiruje sve štediše, nema potrebe da itko podiže sredstva, ona je od danas dio grupacije HPB-a", rekao je.

"Želim zahvaliti ministru financija, guverneru, cijeli vikend smo radili. Smatramo da smo s ovim potezom vrlo brzo smirili situaciju oko eventualne propasti banke, ona ima preko 11 milijardi kuna imovine. Štediše su se sad dovele u poziciju da ne postoji rizik za njihov novac", rekao je.

"Djelovali smo brzo, u interesu stabilnosti sustava. Činjenica što smo u procesu pristupanja euru, da smo dio bankovne unije, to nam je pomoglo da na jedan brz način reagiramo", kazao je.

"HPB je osnažena, imat će osam posto na bankarskom tržištu", rekao je premijer.

 

Govorio i Marić

Riječ je uzeo Zdravko Marić.

"Situacija je tražila pravovremen i odlučan odgovor, on se i dogodio. Svi smo svjesni da štedišama nije bilo najugodnije, razumljiva je reakcija, strah, nervoza. Mi smo nastojali slati umirujuće poruke u skladu s onim što i smijemo komunicirati. Ovo je jedan složen proces. Država je stala iza financijskog sustava, štediša, ovo je pravovremen potez", kazao je Marić.

Šef HNB-a Boris Vujčić rekao je da se jučer otvorio proces sanacije.

"Sanacijska uprava od danas počinje voditi banku. Banka se mogla samo hitno prodati, inače se ide u likvidaciju", rekao je.

"To bi bila značajna ekonomska šteta koja bi se mogla mjeriti visinom od oko osam milijardi kuna. To smo spriječili. Sberbanka je bila izvrsna banka. Sad sa spajanjem s HPB-om imamo jednu dobru, kapitaliziranu, efikasnu banku, svi mogu biti sigurni i mirni, depoziti su sigurni", rekao je Boris Vujčić.

"U idućim danima ćete vidjeti i odluke kako će se zvati nova banka. Promijenit će ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB-om, ali ne dok se ne uvede euro", rekao je Vujčić.

"Mi smo banku prodali u roku od dva-tri dana. U nekim drugim zemljama banka će ići u likvidaciju, ovo je bilo jedino realno moguće rješenje da banka nastavi ovako poslovati", rekao je Vujčić.

Prodana za 71 milijun kuna

Koliko je HPB platio banku?

"HPB je platio 71 milijun kuna", rekao je Vujčić. "AIK banka je već bila u procesu licenciranja, ali to sad nije bilo moguće, ovako brzo. Njima je bilo sve jasno, ne očekujem probleme."

"Uprava HPB-a je pokazala interes da preuzme banku", rekao je Plenković.

Je li ovo nacionalizacija Sberbanke?

"Ne", odgovorio je Plenković. "Ovo je sanacija", dodao je.

"Umjesto štete za našu agenciju, štediše i pravne osobe, preuzimanjem od strane HPB-a prestala je trka na šaltere, trka prema poslovnicama, mi smo pokazali snagu, učinkovitost, brzinu...", rekao je.

Marić je ponovio da je država stala iza štediša ne samo Sberbanke nego cijelog sustava.

"Iz Sberbanke Hrvatska je otišlo oko 200 milijuna eura, to je bio klasičan primjer onog što se zove 'run on the bank'", rekao je Vujčić na pitanje koliko su ljudi podigli novca u četvrtak i petak.

O DORH-u i Aladroviću

Na pitanje o DORH-u i Aladroviću.

"Kad proučimo, odgovorit ćemo. To je prvi zahtjev u povijesti", rekao je Plenković.

"Dakle, odgovorio sam vam da ćemo proučiti i onda ćemo donijeti odluku. Trebat će mi koliko mi bude trebalo da proučim odluku", rekao je Plenković i dodao da se vode konzultacije o novom ministru graditeljstva.

Uskoro opširnije

Pročitajte više