VIDEO Preživjeli o brutalnom bombardiranju Mosula: "Ovo nije bilo oslobođenje, nego uništenje"

Screenshot: AJ+

STANOVNICI zapadnog Mosula koji su preživjeli strahovito bombardiranje od strane međunarodne koalicije protiv Islamske države, koju predvodi SAD, ne skrivaju ogorčenost zbog smrti svojih bližnjih.

 

Više od 200 civila ubijeno, spasioci nisu došli 5 dana

Procjenjuje se da je više od 200 civila ubijeno u zračnom napadu na militante ISIS-a izvedenom 17. ožujka, sklopu bike za zapadni dio iračkog grada Mosula.

Tri kuće u koje su se civili sklonili srušene su do temelja, a broj poginulh posebno je visok zbog nemogućnosti spasilačkih službi da pomognu unesrećenima - tek nakon pet dana uspjele su doći na mjesto napada.

"Upravo smo pokopali 13 članova svoje obitelji i još uvijek imamo nove koje moramo donijeti", kaže Bašar Abdulah, stanovnik Mosula, za AJ+ i dodaje: "Kako netko može upotrijebiti toliko artiljerije i baciti je na glave civila? Prije nego je bitka za zapadni Mosul počela, iračke i američke snage uvjeravale su nas da će to biti laka bitka, što je navelo ljude da osjećaju sigurno. Nisu napustili svoje domove. Nisu znali da će biti bombardirani."

"Stoga ovo nije bilo oslobođenje, nego uništenje", zaključuje potreseni Iračanin.

Iračke snage prekinule su kopnenu ofenzivu zbog velikog broja civilnih žrtava, dok su američke pokrenule istragu o tome tko je točno  unutar međunarodne koalicije izvršio napad koji su iračke snage zatražile i kako je došlo do izvanrednog broja civilnih žrtava.

Airwars: Bitka za Mosul kaotična, koalicija ne mari za civile

Kako izvještava Al Jazeera, iako ne postoji službena evidencija SAD-a, američke snage priznale su da su njihovi napadi ubili 240 civila u Iraku od pokretanja operacija protiv ISIS-a u kolovozu2014. No nevladina organizacija Airwars, koja se bavi nadziranjem zračnih udara protiv ISIS-a u Iraku, Siriji i Libiji, utvrdila je 64 civilne smrti samo u veljači ove godine te 227 u siječnju.

Također, Airwars ima saznanja o stotinama civila ubijenih u zračnim napadima koalicije samo u prvoj polovici ožujka. Ravnatelj Airwarsa Chris Woods tvrdi da je vojna operacija za oslobađanje Mosula previše kaotična, uz nedovoljno obzira prema životima civila zarobljenih u ratnoj zoni.

Iako američko zapovjedništvo redovito tvrdi kako su njihovi zračni udari precizni, a broj civilnih žrtava iznimno malen, Woods se ne slaže: "Preciznost jednostavno znači da vaša bomba ili raketa ide tamo gdje želite da ide. Rat je došao do točke da bombe od 225, 450, ponekad i od 900 kg pogađaju gusto naseljena područja."

Također, američko zapovjedništvo navodi da su od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću pravila ratovanja olabavljena te da veći broj jedinica ima ovlast za odobravanje zračnih udara.

Woods dodaje da druge članice međunarodne koalicije skandalozno tvrde da njihovi zračni udari nisu ubili ni jednog jedinog civila te upozorava da nikakva odšteta još uvijek nije isplaćena obiteljima poginulih civila nakon 30 mjeseci rata protiv Islamske države.

Pročitajte više