VIDEO Ovako je prije 16 godina uhićen Gotovina. Karamarko i Mesić su pili pjenušac

Foto: Screenshot

NA DANAŠNJI dan prije 16 godina, a nakon višegodišnjeg skrivanja, na Kanarskim otocima uhićen je general Ante Gotovina.

Uhićen je kada su mu španjolski policajci prišli u restoranu hotela s četiri zvjezdice Bitácora u turističkoj zoni Playa de Las Americas na otoku Tenerife.

Nije bio naoružan, a kod sebe je imao 12 tisuća eura. S njim je na večeri bio australski Hrvat Jozo Grgić Jablan, koji mu je taj novac donio kao financijsku pomoć za bijeg. I njega su uhitili pa pustili nakon nekoliko dana. 

Uhićenje se dogodilo oko 21:10. U restoran je upalo devet španjolskih agenata. Prišli su stolu za kojim je general sjedio i pitali ga je li on Gotovina. Mirno je odgovorio da jest. Vezali su mu ruke, a on je u kameru koja je snimala rekao: "I to se jednom moralo dogoditi."

Pogledajte snimku

 

Oduševljenje Carle del Ponte, pjenušac Mesića i Karamarka

Haška tužiteljica Carla del Ponte, kojoj je hvatanje Gotovine bila jedna od glavnih misija, nije skrivala oduševljenje uhićenjem.

"Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj", kazala je.

Nakon vijesti o uhićenju u Zagrebu su ispijali pjenušac tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić i šef tajne službe Tomislav Karamarko. Razloga za slavlje imao je i Vladimir Šeks, autor poznate krilatice "Locirati, otkriti, uhititi i transferirati u Haag".

Tadašnji predsjednik Mesić u jednom je intervjuu rekao da ga je upravo Karamarko obavijestio da su Gotovinu službe locirale u Španjolskoj prisluškujući telefonske razgovore njegove supruge Dunje Gotovine. Karamarko je godinama kasnije, pogotovo nakon uzleta političke karijere, tvrdio da nije odigrao ključnu ulogu u uhićenju Gotovine. O detaljima Karamarko nikad nije htio pričati a, kako je naglašavao, u tome ga je sprječavala državna tajna.

Lov na Gotovinu krenuo 2001. godine, krajem 2012. je pravomoćno oslobođen

Sve je krenulo kada je haška tužiteljica Carla del Ponte u lipnju 2001. godine poslala zapečaćenu, odnosno tajnu optužnicu i zahtjev za uhićenjem Gotovine koalicijskoj vladi Ivice Račana, koja ga je odbila uhititi. Poslala je i službenu pritužbu Haškom sudu, izjavljujući da zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu, što je generalu dalo dovoljno vremena da do javne objave optužnice u srpnju 2001. godine pobjegne.

Gotovina je 16. studenoga 2012. godine, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine.

Pročitajte više